De afgelopen decennia is het voor beginnende en onafhankelijke artiesten steeds makkelijker geworden om muziek uit te brengen. De tijden van de wurgcontracten bij platenbazen zijn voorbij en diensten als TuneCore maken het mogelijk om tegen minimale kosten zelf muziek uit te brengen. Deze ‘democratisering’ van de muziekindustrie betekent echter wel dat het veel moeilijker is om daadwerkelijk gehoord te worden. Nu de grote investeringen van platenmaatschappijen niet langer nodig zijn, en elke singer/songwriter of bedroom producer van zijn/haar zolder kamer muziek kan releasen, is de concurrentie moordend. Als moderne artiest zul je dus extra moeten opvallen en een sterk online profiel is daarvoor essentieel.
Zet je muziek op Spotify met TuneCore! (20% korting)
Jouw artiest website
Als eerste is het een goed idee om te kijken naar een website, of in ieder geval naar het claimen van je domeinnaam. Vrijwel alle serieuze artiesten hebben een eigen website waar informatie over aankomende optredens, nieuwe releases en verwijzingen naar de social media te vinden zijn. Mocht je nu nog geen tijd of geld hebben om een website te (laten) bouwen, dan kan het alsnog nuttig zijn om alvast je domeinnaam te claimen zodat deze niet kan worden weggekaapt. Via SIDN kun je kijken of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.
Naam claimen
Gebruik je ingewikkelde artiestennaam of jouw eigen naam als artiestennaam (en je heet geen Jan Janssen of Piet Visser) dan zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn. Met meer algemenere artiestennamen als “Yellow Sun” of “The Bass” word het mogelijk wat lastiger en zul je er termen “DJ”, “Band” of “Music” toevoegen. Wil je internationaal doorbreken dan kies je bij voorkeur een .com domein. Richt je je alleen op Nederland dan is .nl uiteraard ook prima.
Zodra je een goede domeinnaam hebt gevonden is het een goed idee om te checken of deze naam ook op de belangrijkste Social Media kanalen beschikbaar is. Het kan voor fans namelijk verwarrend zijn als je bijvoorbeeld op Facebook “DJ-Soundwave” heet, terwijl je op Instagram “Soundwave-music” heet.
Zet je muziek op Spotify met TuneCore! (20% korting)
Opbouwen online profiel
Zodra je jouw artiestennaam overal hebt geregistreerd kun je aan de slag gaan met het opbouwen van je online profiel. Het kan hierbij geen kwaad om een fotograaf enkele professionele foto’s te laten maken en een designer te vragen een strak logo te ontwerpen. Door overal hetzelfde logo en dezelfde stijl foto’s te gebruiken wordt je herkenbaar en zien fans, bookers en labels dat jij jezelf serieus neemt. Heb je al muziek online staan, vergeet dan ook zeker niet om op je website en je social media kanalen te verwijzen naar luistermogelijkheden als je SoundCloud en je Spotify profiel.
Artiest profiel aanmaken op Spotify
Als artiest verwijs je natuurlijk niet naar je persoonlijke Spotify pagina, maar zorg je voor een strak artiest profiel. Wanneer je muziek released via TuneCore kun je vanuit daar ook eenvoudig je Spotify for Artist pagina aanmaken en aanpassen. Zodra je jouw artiestenprofiel hebt geclaimd kun je deze vanuit daar ook naar wens aanpassen. Upload ook hier die professionele foto's, update je biografie en pas je logo aan zodat je direct herkenbaar bent. Daarnaast kun je bepaalde tracks of playlists extra onder de aandacht brengen in de “Artist Pick” sectie.
Zet je muziek op Spotify met TuneCore! (20% korting)
Artiest profiel aanmaken bij Apple Music
Als artiest kun je via TuneCore ook je artiest profiel bij Apple Music & iTunes claimen en bewerken. Een groot voordeel hiervan is dat je hiermee toegang krijgt tot analytische data zodat je kunt zien wat de impact van jouw muziek is en waar deze impact het grootst is. Dankzij de Apple Music for Artists app (voor iOS) kun je deze statistieken ook gemakkelijk onderweg bekijken en bijhouden. Uiteraard kun je ook hier je profielfoto aanpassen en duidelijk herkenbaar blijven.
Reacties