Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
21 Nov 2022

Overal ter wereld muziek en content streamen met een VPN

overig Overal ter wereld muziek en content streamen met een VPN

Als je in het buitenland films, series of muziek wil streamen, krijg je soms te maken met regionale blokkades. Zeker live Nederlandse tv kijken in het buitenland is niet altijd mogelijk, maar ook met betrekking tot muziek zijn er vaak regionale blokkades. Zo is bijvoorbeeld Apple Music niet in alle landen beschikbaar. Dergelijke blokkades ontstaan vaak door regionale licenties. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het mogelijk is om dergelijke regionale blokkades te omzeilen door een VPN-dienst te gebruiken.

Het verhaal achter de regionale blokkades

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het niet mogelijk is om je favoriete muziek of films te streamen in het buitenland. Vaak heeft het alles te maken met de licenties en de uitzendrechten. Streamingdiensten bieden veelal content aan van andere producenten en dienen zelf licenties aan te gaan om de content te mogen aanbieden. De Europese streamer vindt sommige content interessant, terwijl de Zuid-Amerikaanse streamer nul komma nul interesse heeft in dezelfde content. Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Daarom neemt de streamingdienst voor deze content geen licentie af voor de gehele wereld, maar slechts voor een beperkt gebied.

Enerzijds is dat een goede zaak, want het zorgt ervoor dat je vooral de muziek en video’s kan streamen die jij wellicht leuk vindt. Bovendien houdt het streamingdiensten heel betaalbaar. Anderzijds is het mogelijk dat je je favoriete content niet kan streamen in het buitenland, hoewel daar een oplossing voor bestaat: een VPN-dienst. Dankzij een VPN-dienst ben je vrijer, veiliger en anoniemer aanwezig op het internet.

Betaalde content streamen in alle EU-landen

De meeste content die je in Nederland kan streamen, kan je ook elders in de Europese Unie streamen. Sinds 1 april 2018 heeft Europa namelijk het een en ander op Europees niveau geregeld, waardoor dezelfde content in alle EU-landen moet worden aangeboden. De nieuwe EU-regels dwingen de aanbieders om klanten gelijk te behandelen, ongeacht in welk EU-land ze zich bevinden. Europa streeft namelijk een eengemaakte markt na.

Deze Europese regels gelden alleen bij betaalde streamingdiensten, niet bij gratis streamingdiensten. Bovendien heeft de regeling in principe enkel betrekking op wie tijdelijk in een ander EU-land verblijft, bijvoorbeeld voor het werk of tijdens de vakantie. De meeste tv-aanbieders in ons land bieden hun content intussen ook elders in de EU aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om Canal Digitaal en het betaalde aanbod van NPO. Buiten de Europese Unie is de content van betaalde tv-aanbieders vaak niet te zien.

Regionale blokkades omzeilen met een VPN-dienst

Zoals eerder gezegd, is er een oplossing voor wie regionale blokkades wil ontlopen: een VPN of een Virtual Private Network. Een VPN legt een virtuele tunnel aan met een ander netwerk, zodat het internetverkeer via een omweg verloopt. De virtuele tunnel connecteert je bijvoorbeeld met een Nederlandse internetserver. Doordat het internetverkeer wordt omgeleid, lijkt het net alsof je in Nederland bent. Hierdoor kan je bijvoorbeeld Nederlandse content streamen in Suriname. De website waar je naartoe surft, kan namelijk niet zien dat jij in het buitenland bent. Doordat de servers waarmee je connecteert enorm veilig zijn, kan je met een VPN ook veilig surfen in het buitenland. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Het gebruik van een VPN is niet alleen interessant voor wie Europese content wil streamen in een niet-EU-land. Het kan namelijk ook in de omgekeerde richting worden gebruikt. Wil jij bijvoorbeeld Amerikaanse content streamen die niet in Europa beschikbaar is? Ook dan maak je gebruik van een VPN en haak je aan bij een Amerikaanse server, waardoor Amerikaanse content beschikbaar wordt. Een goede VPN-dienst is in principe niet gratis, zeker als je het gebruikt om in HD te streamen. Meestal gaat het slechts om enkele euro’s per maand, dus duur is het anderzijds ook niet.

Deel dit artikel

Geplaatst in Overig

Reacties



Gerelateerde artikelen