Zon 15 jaar geleden begon Apogee samen met RME een trend in het ontwerpen van stijlvolle dekstop interfaces met een grote volumeknop bovenop.
De Duet, origineel dus uit 2007, is inmiddels toe aan versie 3 en deze nemen wij onder de loep. Lees hieronder verder om te zien welke verbeteringen Apogee heeft toegevoegd aan deze vernieuwde Duet.
Uitpakken maar
De Apogee Duet 3 wordt geleverd in een glanzend witte kartonnen verpakking.
Wanneer je deze opent ontdek je dat de Apogee Duet is verborgen in een stevige reiscase.
Naast ruimte voor de Interface zelf is er plek voor de meegeleverde Breakout kabel en de USB-C naar USB-A kabel. Deze case is een prettige extra passend bij een premium portable interface.
Duet Dieet
De draagbaarheid zie je ook terug in het ontwerp van de Interface zelf. Vanaf versie 1 was de Apogee Duet al een compacte Interface, gemaakt om op de desktop te plaatsen en/of mee te nemen. De Duet 3 is echter zelfs nog een stukje slanker dan zijn voorganger en dat misstaat hem zeker niet. De aluminium body is dunner en alleen nog maar zichtbaar aan de randen. De bovenkant van de Duet is nu volledig gemaakt van krasbestendig zwart glas en ziet er zeer stijlvol uit. Achter dit glas worden met LED’s de selectieopties en de volumes weergegeven. Bovenop bevindt zich de bekende draaiknop die dit keer extra wordt geaccentueerd door stijlvolle paarsblauwe verlichting. In de, vaak matig verlichte, studioruimtes komt deze Interface erg mooi voor de dag.
Connectiviteit & Dock
De Duet serie is ontworpen met “in-the-box” producers, singer-songwriters, solo-artiesten of duetten in het achterhoofd. Net als bij zijn voorgangers krijg je dus 2 inputs (XLR of ¼” Jack) en 4 outputs (1x Stereo ¼” balanced Jack & 1 x Stereo 1/8” headphone) ter beschikking, over het algemeen voldoende voor bovenstaande doelgroepen.
Door het slanke design passen de connectoren niet in de interface zelf en wordt er gebruik gemaakt van een meegeleverde Break-out kabel.
Omdat een Break-out kabel niet de meest elegante oplossing is voor dagelijks gebruik, heeft Apogee ook de Apogee Dock uitgebracht. Deze stijlvolle oplossing is optioneel en kost net geen 200 euro. De Duet schuif je gemakkelijk in de Dock waar deze via de dock connectie en de twee USB-C connectoren wordt verbonden. De extra USB-C connector helpt je overigens ook om de Duet 3 van stroom te voorzien indien bus-power niet mogelijk is.
Geluidskwaliteit & converters
Een Apogee Interface koop je uiteraard niet alleen voor de looks, maar vooral voor de geluidskwaliteit. Apogee staat tenslotte bekend om de prima geluidskwaliteit en dat is uiteraard ook het geval bij de Duet 3. Naast de premium AD/DA converters krijg je beschikking over pre-amps van wereldklasse met tot 65dB gain en voorzien van 48v Phantom Power. Een erg mooie bonus is de toevoeging van on-board hardware DSP FX. Deze bestaat uit de Symphony ECS Channel Strip die is geoptimaliseerd door de legendarische mix engineer Bob Clearmountain. Via deze Channel Strip kun je Latency-vrij EQ, Compressie en Saturatie toevoegen aan je opnames.
De Apogee Channel FX kunnen bediend worden op de computer via een pop-up scherm dat wordt geopend vanuit de Apogee Contol 2 Software.
Indien je liever ‘native’ werkt geeft Apogee je 50% korting op de aanschaf van deze (of andere) Apogee FX plug-ins bij registratie van je interface online.
Windows drivers??!
Ik ben opgegroeid met Windows (of eigenlijk zelfs nog MS Dos) en gebruik al enkele jaren zowel Windows als Mac computers naast elkaar. Hoewel ik zeker bekend was met de reputatie van de Apogee interfaces, waren ze voor mij jarenlang geen optie. Doordat Apogee Mac Only was zou ik dan dubbele interfaces moeten aanschaffen, een beetje zonde.
Gelukkig zijn tegenwoordig veel Audio Interfaces van Apogee ook Windows Compatible.
Hoewel Apogee dit pad al sinds 2017 bewandelt kan ik mij goed voorstellen dat er nog heel wat Windows gebruikers zijn die de Apogee producten dus ten onrechte negeren.
Wij vonden het dus wel de moeite waard dit even extra te benadrukken!
Conclusie
Apogee heeft met deze upgrade de Duet weer volledig aangepast aan de hedendaagse standaard. Het design is fris en strak en de paarse ring rond de volumeknop komt erg mooi tot zijn recht wanneer het donkerder wordt. Ook het vervangen van de USB-B connector door een USB-C connector past helemaal in de huidige trend. Daarnaast is de toevoeging van hardware DSP-effecten een prettige toevoeging aan de opnames.
De bouwkwaliteit is prima, net als de geluidskwaliteit en wij konden geen serieuze nadelen ontdekken. Wanneer het aantal in- en uitgangen voldoende zijn voor jouw gebruik en het premium prijskaartje binnen jouw budget ligt is deze Interface absoluut de overweging waard.
Apogee Duet 3
Voordelen
- Goede bouwkwaliteit
- Goede converters
- Dock is erg handig!
Nadelen
- Break-out cable niet altijd even handig
- maar maakt de audio interface erg portable
Reacties