Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
6 Oct 2019

Review: Arturia MicroFreak Synth ‘Touch of Madness’

producer/hardware Review: Arturia MicroFreak Synth ‘Touch of madness’

Iedere producer werkt regelmatig met software synths om bepaalde sounds te genereren. Een ander niveau is het werken met fysieke hardware synthesizers, wat voor een gehele nieuwe ervaring zorgt. Modulaire synthesizers en synths zijn erg populair, zo zijn er al veel artiesten die live enkel optreden met een eigen samenstelling van verschillende synthesizers zoals Colin Benders.

Dit brengt ook veel bedrijven op het idee om een toegankelijke hardware variant uit te brengen, zo kwam IK Multimedia al met de Uno Synth en Arturia met de MicroFreak waar we vandaag verder induiken!


De Arturia MicroFreak

De Arturia MicroFreak is zonder twijfel afgeleid van de Arturia Brute familie. Zonder al te veel in details te treden, is de opzet van de Microfreak niet erg standaard. Het is een ‘paraphonic’ synth met polyphonic modulatie opties, digitale generatie audio en een analoge filter.

Het Franse bedrijf heeft online op de Microfreak pagina staan ‘Un Grain de Folie’ wat staat voor ‘Touch of Madness’.

Het oscillator gedeelte biedt de gebruiker verschillende mogelijkheden in de vorm van aansturen en bewerken. Om het keyboard gedeelte aan te sturen heeft Arturia een PCB-Touch keyboard gebruikt.

Omdat het een paraphonic hybrid synth is heb je tot 4 oscillators die je afzonderlijk kan gebruiken, maar ze delen allemaal dezelfde filter. Overige functies zijn ook ingebouwd zoals looping, arpeggiator, sequencer, VCA-mogelijkheden en nog veel meer!

De Arturia MicroFreak
De Arturia MicroFreak - Splice & Dice opties
MicroFreak display
Settings van de MicroFreak

In gebruik

De 128 presets die zijn ingebouwd geven erg veel inspiratie voor nieuwe muziek. Het zijn goede presets waarmee je direct aan de slag kunt! Het is een heel toffe synth om te experimenten en jezelf niet te limiteren er zijn oneindige mogelijkheden. Op het PCB-keyboard is touch-sensitive en heeft after-touch.

Het samenvoegen van de wavetable en digitale oscillatoren met analoge filters resulteert in interessante mogelijkheden. Er zijn 192 presets slots, waar je dus je eigen present gemakkelijk kunt opslaan. De ingebouwde sequencer, Dice en Spice functies geeft je als muzikant nieuw inzicht en mogelijkheden tot experimenteren. Wat Arturia goed heeft aangepakt zijn functies toevoegen die tot de basis behoren, maar ook juist veel unieke onderscheidende functies en dat allemaal voor een erg toegankelijke prijs. Het complete beeld van dure uitgebreide synthesizers, vervalt hierdoor direct en maakt het onwijs toegankelijk!

Door de USB aansluiting is de synth direct te gebruiken met je DAW of sluit het aan met CV en MIDI-aansluitingen.

Bouw kwaliteit

Het gewicht is ongeveer een kilo en 300mm breed, waardoor de MicroFreak extreem goed draagbaar is. De knoppen en synth zelf voelen erg degelijk aan en het overzicht is gemakkelijk te bewaren door het verschillende kleurgebruik. Er is een kleine display ingebouwd die alles op een hele toffe manier visualiseert zoals de verschillende wave-tabels. Daarnaast zijn alle aansluitingen aanwezig die je nodig hebt zoals USB, headphones, jack output, MIDI in en out, Clock in en out en VC-mogelijkheden.

De behuizing is van plastic, maar dat is niet erg naar onze mening bij toegankelijke synths. De display is naar onze mening een erg waardevolle aanvulling, omdat je daar net wat meer gevoel door krijgt voor de instelling die je aanpast.

Geluid

De presets zitten goed in elkaar waardoor je direct een goed beeld krijgt van de mogelijkheden. Het geluid is erg warm en de response van alle functies zijn goed. Door 3 keer de preset mode aan te klikken, gaat de MicroFreak naar de initialize mode waaruit je vanuit de basis begint en het geluid kan gaan opbouwen. Het geluid is niet simpel te beschrijven, omdat de unieke denkwijzen bij het maken van deze synth resulteert een veel unieke en out-of-the-box geluiden.

De naam MicroFreak komt in alle aspecten compleet tot zijn recht!

Voorkant van de MicroFreak
Achterkant met aansluitingen
Logo op de achterkant
De gehele MicroFreak in beeld

Wanneer een goede optie?

Als je verder met synthesizers wilt experimenteren en graag unieke geluiden genereert. Het is prijstechnisch een goede keus en ook qua toegankelijkheid in besturing. De analoge filter zorgt voor een erg warm geluid. Voor doorgewinterde synthesizer fanaten kan het ook een interessante en toegankelijke aanvulling zijn in combinatie met andere synths.

Wil je meer over de mogelijkheden te weten komen? Check dan de pagina van Arturia over de MicroBrute!

Benieuwd naar verkooplocaties in Nederland? Klik hieronder op meer informatie.

Artruia Microfreak

9.5
9.5
Artruia Microfreak
Artruia Microfreak
Artruia Microfreak
Artruia Microfreak
Vanaf €319,00 Prijs bij review €291,00

Voordelen

  • Erg veel hardware voor de prijs!
  • Leuk om te experimenteren
  • Out-of-the-box functies
  • Toffe presets

Nadelen

  • Plastic behuizing
Vergelijk 13 winkels op locatie

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen