In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten gitaar versterkers die er op de markt zijn. Twijfel je, of wil je weten welk type versterker het best past bij jou muziek? Wil je een analoge- of digitale versterker, en wat is het verschil? Wil je elektrisch- of akoestische gitaar gaan uit versterken, of beide? We gaan je helpen om een goede keuze te kunnen maken.
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er over het algemeen vier types versterkers op de markt zijn, namelijk: buizen, solidstate (analoog), modeling (digitale) en hybride versterkers. Naast de types die er beschikbaar zijn is er ook nog eens een groot scala aan fabrikanten die elk hun eigen soort versterker maken. Elk merk heeft zijn eigen karakter en bij bijvoorbeeld een Marshall versterkers is het geluid vaak wat vervormd, een Fender heeft een wat ‘cleaner’ geluid, maar dit is allen ook weer afhankelijk van het soort model en het type. De klank wordt voor en groot deel bepaald door wat voor soort versterker er in de versterker zit (buizen of transistor). Ook de grootte van speaker, grootte van de versterker kast en of dit een open of gesloten behuizing is zijn bepalend voor de klank. Een gesloten behuizing zal bijvoorbeeld een betere respons geven in lage frequentiegebieden.
Bekijk alle Gitaar Versterkers
Buizen versterker
Een buizenversterker wordt over het algemeen gebruikt bij elektrische gitaren. Dit type versterker heeft een warme en karakteristieke sound. In het algemeen zijn deze luider dan analoge versterkers. Ook de distortion klinkt wat natuurlijker omdat deze door de buis tot stand wordt gebracht. De buis dient wel een keer in de zoveel tijd vervangen te worden.
Analoge versterker
Een analoge versterker maakt gebruik van transistors in de voor- en eindversterking. Hierdoor zijn dit type versterkers erg betrouwbaar en is er nauwelijks onderhoud nodig. Vaak is een analoge versterker uitgevoerd met een distortionfunctie.
Digitale versterker
Een digitale versterker gebruikt digitale processors om ouderwetse karakteristieke geluiden na te bootsen. Het aantal sounds is afhankelijk van de software waarmee de digitale versterker is uitgerust. Vaak wordt dit type versterker uitgerust met reverb, chorus en/of delay functies.
Hybride versterker
Een hybrideversterker combineert eigenlijk de analoge versterker met de buizenversterker. Er wordt dus zowel een buis gebruikt maar in de eindversterker wordt ook gebruik gemaakt van een transistor. Het voordeel hieraan is dat je de klank hebt van een buizenversterker, maar dat er minder behoefte is aan onderhoudsgevoelige buizen.
Combo of stack?
Versterkers bestaan uit verschillende configuraties. Vele kleine versterkers hebben de speaker in dezelfde behuizing als de versterker, dit wordt dan een combo genoemd. Wanneer je een wat grotere versterker hebt dan komt het nog wel eens voor dat de speaker en versterker niet in dezelfde behuizing zitten. In dit geval is er sprake van een losse versterkertop en een speakerkast, ook wel een stack genoemd. Afhankelijk van de grootte van de optredens is het dus mogelijk om te kijken naar een stack, maar in veel gevallen is het ook mogelijk om de versterker direct aan het PA-systeem te koppelen, of om een microfoon voor de versterker te zetten.
Wat voor vermogen moet ik hebben?
De meningen verschillen enorm als we het hebben over het vermogen (wattage) van de versterker. Het hangt af van een aantal factoren. Deze zijn uiteraard het formaat van de speaker zelf. Een kleine speaker produceert een hogere frequentie dan bijvoorbeeld een grote speaker. Daarnaast is het wattage van groot belang, en of het een hoog rendement of laag rendement speaker is. Een laag rendement speaker heeft meer vermogen nodig dan een speaker met een hoog rendement.
Om het jullie gemakkelijk te maken hebben we hier een algemene categorisering gemaakt van het vermogen van de gitaarversterker ten opzichte van waar je de versterker voor gaat gebruiken.
- 10- 25 watt (Thuis oefenen, studio-opnamen)
- 25- 50 watt (Bandrepetities, kleine optredens)
- 50- 100 watt (Grote optredens)
Over het algemeen is 10 watt nog steeds vrij veel voor wanneer je thuis aan het oefenen bent. Je zult dan waarschijnlijk maar 10% van het geluid dat de gitaarversterker kan produceren gebruiken. De reden dat 25- 50 watt staat bij bandrepetities is echter omdat een versterker van minder dan 25 watt niet boven een akoestisch drumstel uitkomt. Mocht je in een band zitten waar er geen sprake is van een drumstel, dan is het wellicht mogelijk om een kleinere versterker te gebruiken.
Bekijk alle Gitaar Versterkers
Beste gitaarversterkers tot 350 euro
Meer budget?
Reacties