DJ-mixer 133
Vergelijk meer dan 70.000 producten van 200 winkels.Het centrum en het creatieve hart van de traditionele DJ set-up wordt altijd gevormd door de DJ mixer. Dit is waar de onderlinge volumes en frequentiegebieden van de tracks worden bepaald en waar de overgangen tussen de tracks gemaakt worden. Technisch gezien is de DJ mixer niet heel erg afwijkend van het live of studio mengpaneel, maar alles is ingedeeld met de intentie de DJ snel en overzichtelijk aanpassingen te kunnen laten doen aan de mix. Lees hieronder verder.
- Numark M2 Numark
- Pioneer DJM350 Pioneer
- IK Multimedia iRIG MIX IK Multimedia
- Allen & Heath Xone:96 Allen & Heath
- Rane MP2015 Rotary Mixer Rane DJ
- Pioneer DJM-250MK2 Pioneer
- Native Instruments Traktor Kontrol Z1 mixer Native Instruments
- DAP CORE Scratch DJ mixer DAP Audio
- DAP CORE Club DJ mixer DAP Audio
- DAP CORE Beat DJ mixer DAP Audio
Mixer layout
Dj mixers zijn er zowel in 19” rack vorm (vaak gebruikt in cafe's) als in 'desktop' vorm. Over het algemeen vind je de aansluitingen voor de decks en voor de speakers aan de achterkant van de mixer, terwijl je de aansluiting van de hoofdtelefoon meestal aan de voorkant of bovenop de mixer vind. De indeling van de kanalen is verticaal (van boven naar beneden) met bovenaan meestal het input volume (gain), gevolgd door de EQ sectie, eventueel een filter, cue knoppen en onderaan de fader voor het kanaalvolume. Ook is er vaak een apart kanaal voor microfoons. Helemaal onderaan bevind zich de crossfader waarmee tracks snel kunnen worden gemixt of kan worden gescratcht. De master sectie met daarin master-, monitor- & headphone volume en de volume meters bevind zich, afhankelijk van het merk & type, tussen de kanalen of naast de kanalen. Ook vind je op sommige DJ mixers nog een aparte effectsectie waarmee je jouw mixen van effecten kunt voorzien.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een DJ mixer?
Net als bij de meeste andere aankopen is het handig om van tevoren na te denken over welke eisen de DJ mixer voor jou aan moet voldoen en hierbij rekening te houden moet toekomstige ontwikkelingen. Zo kan het zijn dat je nu nog geen 3en en 4e deck wilt gebruiken, maar dit in de toekomst wel wilt gaan doen. Door daar nu al rekening mee te houden kun je dubbele aankopen voorkomen en geld besparen. Hieronder enkele punten om op te letten:
- Aantal kanalen – Houd je het bij 2 kanalen of ga je voor 3 of zelfs meer decks?
- Phono Inputs – Draai je met vinyl, kies dan voor een mixer met phono inputs. Dat scheelt je de aanschaf van losse phono to line converters.
- Overige aansluitingen – Beschikt de mixer over microfoon ingangen, aansluitingen voor effecten en genoeg outputs voor monitoring & recording?
- EQ sectie – Hoeveel banden hebben de EQ's? Is er ook een kill switch en of beschikt de mixer over High- & lowpass filters?
- Effect sectie – Ingebouwde effecten kunnen erg leuk en handig zijn, maar niet elke DJ mixer beschikt hier over.
- MIDI functionaliteit – Sommige DJ mixers beschikken over MIDI functionaliteit zodat je ook je DJ software kunt aansturen vanaf je mixer.
- Audio Interface – Sommige DJ mixers zijn tevens ook te gebruiken als audio interface, handig wanneer je mixen wilt opnemen of platen wilt samplen.
- Vervangbare onderdelen – In sommige mixers kun je de faders verwisselen. Zo hoef je niet je mixer te vervangen als je faders versleten zijn.