Drumvellen 1.895
Vergelijk meer dan 70.000 producten van 200 winkels.Er zijn enorm veel schakels in de keten van een goede drumsound. Eén van die schakels is het drumvel, ook wel drum head genoemd. Maar hoe vind je nou het perfecte drumvel voor jouw drums? In dit blog vind je alles over de verschillende types drumvellen, verschillende klankopties, duurzaamheid van vellen en nog veel meer.
Eerst nog een puntje vooraf. Ongeacht welk vel je kiest, er is geen enkel vel dat fantastisch klinkt zonder goede stemming (tuning). Goed om te beseffen, voordat je je huidige drumvellen in de kliko mikt. Maar helaas, zelfs perfect gestemde vellen slijten na verloop van tijd, of misschien vind je het gewoon tijd voor een nieuwe sound. Wat de reden voor een nieuw vel ook mag zijn, de keuze kan erg overweldigend zijn als je niet weet waar je op moet letten. Lees hieronder verder.
Slagvel of resonantievel
Allereerst moet je slagvellen van resonantievellen onderscheiden. Muziek kent natuurlijk geen keiharde regels, maar zoals het woord al doet vermoeden is het slagvel normaliter het vel waar je op slaat. Het resonantievel gaat aan de onder- of achterkant van de trommel. Dit vel is vaak dunner en dus minder stevig, maar draagt enorm bij aan de klank van je trommel. Je kunt er ook voor kiezen om het resonatievel weg te laten, om de sustain van je drums te minimaliseren. Pas dan wel op voor beschadigingen aan de onderkant van de ketel.
Verschillende klanken
Het is lastig om te specificeren hoe een drumvel in jouw situatie zal klinken, omdat dit enorm afhangt van de eigenschappen van je drumstel, de ruimte en de manier waarop je je drums bespeelt. Je kunt er video’s op naslaan, maar wees bewust van de variabelen die ik net noemde. Er is wel veel te vertellen over hoe de specificaties van een type drumvel bijdragen aan de klank. Daarvoor worden een aantal bijzondere termen gebruikt, die ik zal toelichten.
Attack
Attack is de eerste klap die je hoort zodra je op een trommel slaat. Meer attack betekent dat je een duidelijkere eerste piek kunt onderscheiden in de sound. Attack gaat om milliseconden.
Sustain
Sustain beschrijft het naklinken van een drum, direct na de attack. Dit kan van korte duur zijn, maar voor sommige drums duurt dit een aantal seconden.
Tone (toon)
Met tone wordt de algemene klank van een drum(vel) beschreven. Is het een harde klank met veel attack, of juist een lage, dikke klank met korte sustain?
Warmth (warmte)
In de geluidswereld wordt veel gesproken over warmte. Warmte is eigenlijk een term die niemand exact kan beschrijven, maar veel wordt gebruikt om een rijke, soepele klank te beschrijven met veel sustain en een lage attack. Een ‘warme sound’ is echter een persoonlijke omschrijving, die je waarschijnlijk meer in marketing zult tegenkomen dan in wetenschappelijke artikelen.
Drumveltypes
Vrijwel alle drumvellen worden tegenwoordig gemaakt van ‘mylar’, een soort polyester. De klankkarakteristieken van het vel worden grotendeels bepaald door de dikte van het vel, het aantal lagen en de afwerking van het vel. Een slagvel kun je bijvoorbeeld tegenkomen in enkellaags of dubbellaags variant. Enkellaags vellen klinken vaak helderder, terwijl je van een dubbellaags vel een diepe klank met minder sustain kunt verwachten. Soms worden vellen ook nog eens voorzien van een coating. Deze coating zorgt voor demping, beperkt de resonantie en vermindert de attack. Op een coated drumvel kun je subtieler spelen. Dit leent zich erg goed voor dynamische stijlen als jazz en klassiek. Ook in de dikte van het vel wordt gevarieerd. Een dikker vel zorgt voor meer definitie in de lagere klanken, en een dunner vel spreekt zich beter uit in de hogere frequenties.
Bijzondere vellen
Sommige drumvellen zijn voorzien van bijzondere technieken om de klank te controleren. Kijk bijvoorbeeld eens naar basdrumvellen met speciaal aangebrachte dempringen, of tomvellen met speciale demping tussen de lagen van het vel. Deze vellen kunnen het stemmen van een drumstel enorm vereenvoudigen, en kunnen zorgen voor een goed gebalanceerde klank. Voor de stijlgoden onder de drummers zijn er ook visueel bijzondere drumvellen, in verschillende kleuren en ontwerpen.
Duurzaamheid
Een laatste aandachtspunt van dit blog is de duurzaamheid van drumvellen. Want je komt er helaas niet onderuit: drummen kan een ernstig dure hobby zijn. Nieuwe drumvellen zorgen voor een klank die je opnieuw verliefd laat worden op je drumstel, maar ik adviseer om ze pas te vervangen bij voel- of zichtbare slijtage. Tenzij je natuurlijk een belangrijk optreden of studiosessie op de planning hebt staan waar je perfecte vellen voor nodig hebt. Naast het uitzoeken van een bepaalde klankkarakteristiek is het verstandig om de duurzaamheid van drumvellen te overwegen. Factoren voor duurzaamheid zijn het aantal lagen, de dikte en de kwaliteit van het materiaal. De kwaliteit stijgt vaak mee met de prijs.
Conclusie
Het is enorm lastig om te zeggen welk vel zal zorgen voor jouw ideale drumsound. Ga er dus vooral zo veel mogelijk mee experimenteren. Koop een setje die je tof lijkt, en haal er zo veel mogelijk uit door juiste tuning en een goede techniek. Leer de klank van je drumstel door en door kennen, zodat je weet naar welke verschillen je moet zoeken als het tijd wordt voor een nieuwe sound. Laat je maximaal inspireren, en leef je uit!