MIDI studio-controllers 0
Vergelijk meer dan 70.000 producten van 200 winkels.Zoals je in de stukken over MIDI-keyboards of MIDI-interfaces misschien al gelezen hebt biedt MIDI veel meer mogelijkheden dan alleen het doorgeven van noot-informatie. Naast de MIDI-keyboards bestaat er dan ook een enorm aanbod aan MIDI controllers die je handige controle functionaliteiten bieden voor in de studio of op het podium. Lees hieronder verder.
Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.
Mix je tracks sneller af
Werk je “in the box” maar mix je wel veel tracks af, dan kan een studio controller je workflow enorm versnellen. Met dit type controllers, gebaseerd op de welbekende mengpanelen, is het veel makkelijker om snelle aanpassingen in volume of panning te doen dan met de muis. Bovendien kun je met de grotere studio controllers meerdere tracks tegelijk aanpassen, iets dat met de muis niet lukt. In de hogere prijsklassen vind je ook studio controllers met gemotoriseerde faders. Dit is erg handig omdat je faders dan automatisch naar de juiste stand toespringen wanneer je een project opent of van tracks wisselt. Voor nog meer mix gemak vind je op de meeste studio recorders ook transportfuncties terug voor bijvoorbeeld afspelen, opnemen of loopen.
Trigger Clips & Scenes
Sinds Ableton Live het mogelijk maakte om de laptop en DAW te gebruiken om live performances te doen, is er ook een groeiend aanbod aan Live controllers ontstaan. Dit type controller maakt het mogelijk om razendsnel clips en scenes te starten of te stoppen zo dat je je performance ook echt live kunt aanpassen. Naast het starten en stoppen van clips bieden deze controllers vaak ook de mogelijkheid om volumes, panning, parameters en effecten aan te passen. Hoewel Ableton de grondlegger is van het live performen met je DAW zijn deze controllers niet langer alleen voor Ableton Live geschikt, je kunt ze onder andere ook voor FL studio en Bitwig Studio gebruiken.
Drummen met je vingers
Voor de strakkere, 4 to the floor, dance stijlen zoals techno is het intekenen of sequencen van drumpatronen vaak een prima oplossing. Wil je echter meer het gevoel van een echte drummer nabootsen, zoals meer gebruikelijk is bij stijlen als Rock & hiphop, dan is dat met intekenen of sequencen een stuk lastiger. Door je beats in te spelen met je vingers is het makkelijker om meer gevoel in je drums te leggen en krijg je meer natuurlijke verschillen in velocity en timing.
Belangrijk is dan wel dat de drumpads aanslaggevoelig zijn en fijn spelen.
Waar op te letten bij de aanschaf van een studio of live controller?
Zoals voor de aanschaf van bijna alle producer gear geldt, is het altijd belangrijk om te kijken naar welk probleem je er mee wilt op lossen of welk proces je er mee wilt versnellen. Zo ben je niet in elke stijl gebaat bij een drumcontroller en heb je weinig aan een clip launcher wanneer je met een lineaire DAW werkt die dat niet ondersteunt. Hieronder enkele vragen die je mogelijk een eindje op weg helpen.
- Welk probleem wil je oplossen of welk proces wil je versnellen?
- Wat heb je al aan controllers en kun je dingen combineren? Heb je bijvoorbeeld al drumpads op je MIDI keyboard?
- Welke DAW of Plugin(s) gebruik je of wil je gaan gebruiken?