Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
25 Sep 2019

Interview: Jimmy Clash over zijn productieproces en studio gear!

overig/Interviews Interview: Jimmy Clash over zijn productieproces en studio gear!

Deze week hadden wij de eer om Jimmy Clash te interviewen. Jimmy Clash is zijn weg omhoog aan het werken in de dance muziek met releases op ander anderen Spinnin’, Armada Music en Revealed Recordings. Met tracks die op festivals over de hele wereld gedraaid worden waren wij benieuwd hoe Jimmy Clash zijn muziek produceert. 

In dit interview gaan we dieper in op enkele productievragen en het begin van zijn muziekcarrière!

Bedankt, Jimmy, voor het nemen van de tijd om met ons te praten!

Geen probleem! Een van de dingen die ik altijd leuk vind is het praten over het produceren van muziek, mijn grootste hobby en passie. Ik kan er uren over doorpraten. 

Hoe ben je begonnen met het produceren van muziek? 

Terwijl andere DJ’s spannende en mooie verhalen hebben over hoe zij gestart zijn begon het bij mij allemaal op een reguliere zondag morgen toen ik een demo versie van FL Studio (de muziek productie software die ik tot op de dag van vandaag nog steeds gebruik) downloadde. Op dat moment wist ik absoluut niet dat het zou uitpakken zoals het nu heeft gedaan, een professionele carrière met optredens over de hele wereld en mijn muziek op de grootste labels. 

Als je zou moeten kiezen, het produceren van muziek of Dj’en – waar zou jij voor kiezen en waarom?

Naar mijn mening is dit de moeilijkste vraag die je aan een artiest kan vragen, haha. Optreden op de grootste festivals en in de beste clubs over de hele wereld is een van de beste gevoelens die er zijn. Het creatief zijn in de studio en het iets maken vanuit niets is ook prachtig. Ik denk dat ik voor het produceren van muziek  zou gaan, als ik echt moest kiezen. 

Hoe heb je jou muziekstijl gevonden en hoe zou je het beschrijven? 

Het fijne aan het hebben van de mogelijkheid om muziek te produceren is dat er eindeloze mogelijkheden zijn. Ik heb “big room bangers”, “progressive house tracks”, “psytrance” en “hardstyle” tracks maar ook pop muziek. Ik ben er erg blij mee dat ik de vrijheid heb om te maken waar ik me naar voel op dat moment, en dat ik de kennis heb om dit te doen. Meestal wanneer ik een nieuwe track heb exporteer ik al de samples die ik gebruikt heb in een folder. Wanneer je bijvoorbeeld de zelfde “claps”, “snares”, “hats” gebruikt die je ook in meerdere projecten hebt gebruikt ben je jou eigen muziekstijl aan het maken, een “signature”. Een nuttige tip voor aspirant-producenten die het moeilijk vinden om hun eigen muziekstijl te creëren. 

Wie heeft jou geïnspireerd om te beginnen met het produceren van muziek?

Er zijn een hele hoop artiesten die ik kan opnoemen maar Calvin Harris onderscheidt zich voor mij. De combinatie van radio muziek en club muziek die hij heeft uitbrengt is erg inspirerend voor mij. Ook de disco – funk invloeden die hij in zijn muziek gebruikt zij heel erg inspirerend. In die toekomst wil ik ook graag zo gaan werken. Toegankelijke nummers uitbrengen voor het grote publiek, terwijl ik “hot” clubrecords blijf produceren voor in mijn DJ-sets. 

Hoe begin jij een nieuwe song? Zijn er specifieke stappen/regels die je volgt?

Een creatief proces is het mooiste proces dat er is, je zit vol met inspiratie en alles komt bij elkaar terwijl je aan een nieuwe song werkt. Er is geen specifieke manier om een nieuw project te starten. Af en toe is er ineens een melodie die opkomt in je hoofd, soms kom je een bruikbare sample tegen en soms bedenk je een unieke combinatie van bepaalde muziek genres. Bij het maken van muziek zijn er geen regels, daarom houd ik er zo veel van, eindeloze creativiteit. 

Noem jou drie favoriete hardware studio producten

 • Genelec 8020A – De dag dat ik switchte van KRG naar Genelec Monitors was de beste dag van mijn leven. Ik houd echt van de eerlijkheid van deze speakers. 
 • Avantone Mixcubes  - Zeker weten een aanrader voor producers die problemen hebben met het mixen van muziek. Deze referentie speakers klinken als de radio van een oude auto, en dat is precies wat je nodig hebt. Wanneer alles perfect klinkt op deze speakers is je mix 90% klaar.  
 • KRG subwoofer 10s – Geeft mij een 'bassface'

Wat zijn je drie favoriete studio software plugins

 • Nexus – Perfect voor het opdelen in lagen van geluiden 
 • Arcade – Nieuwe plugin gemaakt door ‘Output’. Gek, maar heeft unieke geluid “banks”. Eindeloze mogelijkheden met deze gloednieuwe plugin. 
 • Sharperbox 2 – Nieuwe plugin gemaakt door ‘CableGuys’ – Zojuist binnen gekregen, gebruik het in elke track nu. Speel met het volume, “panning”, “stereo width” en meer met deze handige plugin.
  Nexus
  Arcade van Output
  ShaperBox van Cableguys
  Heb je een favoriete plugin die je gebruik in al je tracks?
  Niet echt een favoriete plugin maar de plugin die ik het meest gebruik is de Fabfilter Pro-Q 3. Een handig om te gebruiken, goed georganiseerde en goede kwaliteit equalizer. Ik gebruik het op elk geluid en op elke sample.
  Zijn er tips die je hebt voor aspirant muziek producers?
  Ben creatief in je muziek, oefen veel, lees boeken over muziek, bekijk “how to” uitleg video’s, blijf bescheiden, ben aardig tegen iedereen en de rest zal automatisch volgen.

Deel dit artikel

Geplaatst in Interviews

ReactiesGerelateerde artikelen