Als beginnende muzikant kunnen er verschillendere oorzaken zijn waarom je een externe audio interface nodig hebt. Zo is een audio interface niet alleen handig voor een gitarist, maar gebruiken zangers en producers ook een audio interface. Maar waarom?
Waarom een externe audio interface?
Producer
De snelheid van een ingebouwde geluidskaart die standaard in je computer zit kan erg traag zijn. Over het algemeen hebben Apple laptops een snellere geluidskaart dan Windows laptops. Bij Windows laptops is de audio interface vaak ook erg traag en niet gemaakt om meerdere geluiden tegelijkertijd te verwerken. Je projecten worden slomer en een externe audio interface kan hierbij een oplossing bieden. De externe geluidskaart zorgt voor een lagere latency (vertraging). Daarnaast wil je als producer natuurlijk studio monitoren aansluiten, dit gaat niet met een gewone computer of laptop. De aansluitingen van een audio interface geven je de mogelijkheid om studio monitoren aan te sluiten.
Latency (vertraging)
In ingebouwde geluidskaart in je computer heeft een bepaalde latency. Dit betekent dat er een maar seconden nodig is om het geluid te verwerken. Bijvoorbeeld: je hebt een midi-keyboard en deze plug je in je computer, elke keer bij het aanraken van een noot zit er een kleine vertraging voordat je deze door je speaker hoort, erg verveld! Deze vertraging neem je grotendeels weg met een degelijke geluidskaart.
Opnemen van instrumenten of vocalen
Bij het thuis opnemen van: gitaar, zang, piano, drums en overige instrumenten heb je een audio interface nodig. Het instrument of microfoon kan je inpluggen met een XLR of Jack kabel in de externe audio interface. Deze mogelijkheid heb je niet met een gewone computer. Doormiddel van een klein kastje (de audio interface), heb je de mogelijkheid om verschillende sporen te vertalen naar een digitaal audio spoor op je producer computer. Hierdoor kan je ze opslaan en bijvoorbeeld bewerken. Het is hierbij belangrijk om na te denken over hoe veel audio sporen je tegelijkertijd wilt opnemen met je audio interface. De externe USB audio interface moet hiervoor genoeg inputs voor hebben.
Aansluiten van studio speakers
Bij de aanschaf van studio speakers heb je een externe audio interface nodig. De bekabeling die vanuit studio monitoren komen passen niet op een normale computer. Vaak zijn dit Jack of XLR aansluitingen die in de achterkant van je audio interface gaan (outputs). Als je meer dan twee speakers hebt is het belangrijk om goed te kijken hoeveel outputs je externe audio interface heeft.
AD/DA conversie
AD/DA converters (Analoog naar Digitaal en Digitaal naar Analoog) deze bepalen de kwaliteit van deze conversie dus ook de geluidskwaliteit en de kwaliteit van opnemen bij gebruik van een studio microfoon. Een audio interface zet een signaal om naar digitaal of analoog, je speelt een digitaal bestand af op je computer en hoort dit terug op je speaker. Of andersom waarbij je een microfoon inplugt en een digitaal signaal terug krijgt in je DAW. Bij deze conversie van signaal is het belangrijk dat je zo min mogelijk kwaliteit verliest, hierbij zijn kwalitatieve AD/DA converters essentieel.
MIDI gear aansluiten
Niet alle audio interfaces beschikken over MIDI aansluitingen, wat erg handig is bij het gebruik van wat oudere gear zoals synthesizers. Ben je van plan dit te gaan gebruiken, nu of in de toekomst? Hou er dan rekening mee dat je audio interface MIDI aansluitingen heeft.
Waar moet je bij opletten van het aanschaffen van een externe audio interface?
Inputs and outputs
Bij een audio interface moet je opletten op het aantal inputs en outputs. De outputs bepalen het aantal mogelijk aan te sluiten speakers en de inputs het aantal aan te sluiten instrumenten en opnemen tegelijkertijd. Als je bijvoorbeeld een gitarist, toetsenist en zanger tegelijkertijd wilt opnemen heb je minimaal 3 inputs nodig. Wil je een complete band opnemen tegelijkertijd? Dan heb je veel meer inputs nodig!
Latency
Een geluidskaart met 0 latency zorgt ervoor dat je geen vertraging hebt tussen het spelen van je instrument en het vervolgens horen door de speakers. Vooral als je snel verschillende noten speelt kan dit erg belangrijk zijn. Er zit altijd latency in, een oplossing hiervoor kan zijn een direct monitoring optie die veel audio interfaces tegenwoordig hebben, hierbij monitor je ook direct het spoor zonder latency.
Software
Veel merken leveren tegenwoordig software bij een audio interface, dit kan erg waardevol zijn. Bekijk dus goed of de audio interface die je op het oog hebt software meelevert, zo ja welke software is dat en ga je dat gebruiken?
Het ontwerp
Het ontwerp is vaak erg onderschat, maar ervaring leert dat dit wel zeker belangrijk is. Bij het intensief gebruik van een audio interface gebruik je de volume knop erg vaak, waardoor het fijn is als deze dan ook centraal geplaatst en handig te bedienen is. Een aantal audio interfaces hebben het design van een studio monitor controller, wat besturen erg fijn maakt.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is erg verschillend en afhankelijk per merk, neem je een audio interface vaak mee naar een andere setting? Dan is het wel zo fijn als je deze gewoon in je rugtas kunt stoppen zonder dat deze kapot gaat. Check daarom altijd goed hoe de audio interface in elkaar zit en hoe de bouwkwaliteit is.
Hardware
De interne hardware bepaalt vaak de prijs, hierbij kan je denken aan de verschillende componenten die gebruikt zijn zoals pre-amps en AD/DA converters. Dit zie je niet aan de buitenkant, maar hoor je terug in de geluidskwaliteit bij afspelen en opnemen. Als beginner is dit wellicht minder interessant, maar ben je professioneel bezig? Dan wil je een kwalitatief goede interface voor optimale kwaliteit. Dit is een belangrijk onderdeel wat de prijs bepaald.
DSP interfaces
Wat maakt sommige interfaces nou zo duur? Dit kan zijn dat er een DSP-chip ingebouwd is waardoor de plugins die je draait direct vanaf de interface werken - waardoor je computer kracht bespaard. Dit heeft veel workflow voordelen en zie je vaak terug in professionele studios.
Aansluitingen
Los van de standaard aansluitingen moet je kijken hoe veel hoofdtelefoon aansluitingen een audio interface heeft of er MIDI aansluitingen aanwezig zijn en Hi-Zi inputs. De Hi-Zi inputs zijn speciale inputs voor het opnemen van een elektrische gitaar waarbij het input level laag is. Dit is bij een interface voor een gitarist essentieel! Het is natuurlijk ook belangrijk je de externe audio interface kan aansluiten op je desbetreffende set-up, dit gaat vaak middels USB of USB-C.
Wil je meer halen uit je audio interface? Verken dat de opties voor SPDIF en ADAT, mocht je interface hierover beschikken zoals de Arturia 8Pre - kan je later altijd uitbreiden in het aantal inputs.
48V voeding (fantoomvoeding)
Een condensator microfoon stroom voeding nodig, op de microfoon zelf zit vaak geen stroom aansluiting. Deze 48V voeding kan aangezet worden wanneer de microfoon op de geluidskaart aangesloten is. Hierdoor geeft de audio interface 48v door de kabel, waardoor de condensator microfoon aan staat. Kijk daarom of de audio interface 48V heeft en op welke aansluitingen.
Reacties