Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
1 Nov 2018

De 5 beste studio monitoren [STUDIO SPEAKERS ONDER 200 EURO]

producer/hardware studio monitoren

In dit artikel gaan we in op de verschillende onderdelen van studio monitoren. Twijfel je of wil je weten welke studio monitoren juist voor jou zijn? Lees dan dit artikel.

Bij het maken en werken met audio is het erg belangrijk dat je goed kunt horen wat je doet. Als je een verkeerde impressie van audio krijgt, maak je ook de verkeerde aanpassingen. Studio monitoren ook wel genoemd studio speakers worden dan ook voornamelijk gebruikt bij het mixen en masteren van audio. Het mixproces bestaat voornamelijk uit het op de juiste hoogte krijgen van de verschillende audio sporen. Deze sporen moeten in verhouding zijn van elkaar. Zo klinken bijvoorbeeld de vocalen mooi in balans samen met de piano.

Bekijk alle studio monitoren

Tijdens het masterproces doe je nog gedetailleerdere aanpassingen bij het geluid. Deze aanpassingen kunnen zo minimaal zijn dat je dit niet hoort met gewone speakers, maar alleen met degelijke studio monitoren. Klinkt het op je studio monitoren goed? Dan is dit vaak ook het geval bij andere installaties. Studio monitoren zijn daarom ook essentieel in elke kleine en grote studio!


Waarom studio monitoren / studio speakers?

Eerlijk beeld van audio krijgen

De voornaamste reden om studio monitoren te kopen is om een eerlijk beeld van de audio te krijgen waarmee je werkt. Neem bijvoorbeeld een basslijn, deze is erg lastig te horen op gewone speakers en al helemaal via laptop speakers. Als je elk geluid perfect op elkaar afgestemd wilt hebben moet je beginnen bij een paar studio monitoren. Vaak zijn gewone speakers zoals een Hi-Fi set gekleurd qua geluid, hiermee bedoelen we dat ze geen neutraal beeld van het geluid weergeven. Dit omdat er bijvoorbeeld in de lage of midden frequenties aanpassingen zijn gemaakt, waardoor je als producer geen goed beeld van het daadwerkelijke audio kunt krijgen. Studio monitoren helpen producers bij het krijgen van een transparant en eerlijke weergaven van audio.

Het samenspel met een audio interface

Als je een audio interface hebt aangeschaft, heb je bijna altijd studio monitoren nodig. Dit omdat de aansluitingen achter in de audio interface een XLR of Jack 6.3MM is, dit zijn aansluitingen voor studio monitoren en geen gewone speakers. Om dan audio te krijgen uit je audio interface, sluit je hier studio monitoren op aan. Als je studio monitoren koopt, heb je ook een externe audio interface nodig om deze aan te sluiten.

Waar op letten bij het kopen van studio monitoren?

Formaat

Het formaat is erg belangrijk bij studio speakers, dit hangt samen met de ruimte waarin je werkt. Vaak zijn 5-inch speakers voldoende voor in een kleine computerkamer of slaapkamer. Maar wil je de speakers ook gebruiken tijdens het DJ’en en feestjes is het handig om naar een groter model te kijken, bijvoorbeeld 7/8 inch. Let hier op bij de aanschaf en koop liever iets te groot dan te klein, zo kan je de komende jaren vooruit met de studio monitoren.

2 weg of 3 weg monitoren

Als je met audio werkt ken je ongetwijfeld de drie verschillende frequentie ranges, laag, mid en hoog. Studio monitoren zijn ook vaak zo verdeeld, er zitten 3 verschillende speakers in voor deze frequentie. De tweeter boven is voor hoog, de speaker zelf voor mid en het gat onder voor het laag. Bij 3 weg studio monitoren heeft iedere speaker een afzonderlijke driver, waardoor de frequenties evenredig verdeeld worden. Over het algemeen kan je zeggen dat 3 weg monitoren beter, duurder en een breder frequentiespectrum hebben. Alhoewel 2 weg studio monitoren ook erg goed zijn, vooral als beginner!

Positionering

Heb je de studio monitoren inmiddels binnen? Bekijk dan goed welke positionering juist is bij jouw situatie en set-up. Zo moet je zorgen dat ze ongeveer met 90-graden in een driehoek gericht op je oren zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de studio monitoren op oorhoogte staan en niet de dicht tegen de muur. Hierbij is het ook belangrijk dat je veel test en luistert wat het geluid doet als je ze op verschillende plekken positioneert, dit is afhankelijk van de ruimte waar je in zit.

Studio subwoofer

Een studio subwoofer kan een erg mooie aanvulling zijn binnen je studio, vooral als je elektronische muziek op hip-hop maakt. Hiermee krijg je een veel beter beeld van de lage frequenties en wat zich daarin afspeelt, hoewel dit niet essentieel is - is het wel erg tof om als aanvulling in je studio te plaatsen.

Actief of passief

Actief betekent dat er een versterker in de studio monitor zelf zit, waardoor je geen externe versterker nodig hebt. De meeste studio monitoren zijn actief. Heb je passieve studio monitoren? Kijk dan goed naar de versterker die daarvoor juist zijn en de manier van aansluiten.

Statief

Een statief kan handig zijn om de studio monitoren op de juiste positie en hoogte te plaatsen. Heb je een groot bureau? Dan kan het ook met statieven die je op je bureau plaatst, er is hiervoor genoeg te krijgen en bekijk afhankelijk van jouw situatie wat zorgt voor een goede positionering.

Aansluitingen

Voor de zekerheid is het verstandig om even de aansluitingen te checken. Matchen deze met je geluidskaart en heb je de juiste bekabeling? In de meeste situaties heb je een Jack naar XLR kabel nodig, de jack 6.3mm gaat in je audio interface en de XLR in je studio monitoren.

Aantal

Je koopt vaak per stuk, maar je hebt altijd twee of meer speakers nodig. Informeer daarom goed of de prijs per stuk is of per set, dit kan je vaak in de titel van de product pagina zien waar per stuk of per set staat.

Bekijk alle studio monitoren

5 beste studio speakers onder 200 euro!

Meer budget?

Deel dit artikel

Geplaatst in Hardware

Reacties



Gerelateerde artikelen