Een pedalboard maken is heel erg tof om te doen, waarom? Omdat je eindelijk hebt besloten alle effect pedalen die je hebt centraal te bundelen waardoor je een compleet overzicht hebt en een vaste structuur en workflow.
Je zult er ongetwijfeld vaak over hebben gehoord, of misschien zelfs gezien tijdens een live optreden, een pedalboard. Wat is een pedalboard, wat kun je er mee en hoe maak je er zelf een? Ze zijn te vinden in alle typen en formaten, groot, klein, metaal, in een koffer of een compleet eigen creatie – je kunt heel veel kanten op bij het kiezen van een pedalboard.
Een pedalboard biedt jou de mogelijkheid om al je pedalen centraal te bundelen en zo een compleet overzicht te hebben. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om alle pedalen centraal aan te sluiten op een power supply, waardoor je nooit meer aan het rommelen bent met kabels. Het maken van een pedalboard zal dus ongetwijfeld zorgen voor een beter structuur en workflow.
In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden voor het maken van een pedalboard en laten we je zien hoe wij ons pedalboard hebben gemaakt, in onze ogen de beste oplossing – een Pedaltrain.
Hoe maak je een pedal board?
Er zijn verschillende manieren om een pedalboard te maken, zo hebben merken als Pedaltrain een all-in-one oplossing die niet duur zijn en waarbij alles inbegrepen is. Maar je kunt het ook compleet zelf maken, zie hieronder een aantal mogelijkheden.
Pedaltrain
Pedaltrain komt uit Nashville maar heeft zijn roots over de hele wereld verspreid. Veel grote en beginnende muzikanten uit alle hoeken kiezen voor Pedaltrain, door het gepatenteerde ontwerp en gebruiksgemak.
Pedaltrain heeft heel veel verschillende opties die verschillen in maten en aantal trays. Zo is er voor iedere wens wel geen geschikt pedalboard te vinden voor een erg interessante prijs. Fijn is dat ze natuurlijk erg betaalbaar zijn, maar ook zeker niet snel kapotgaan. Daarnaast is er een tas inbegrepen en velcro om alle pedalen te bevestigen, die erg stevig is. Koop je zelf velcro? Zorg dan dat deze van hoge kwaliteit is.
In dit artikel en op de foto’s zie je onze Pedaltrain Classic JR.
Koffer
Een koffer is ook een erg populaire manier als je de DIY kant opgaat. Hiermee kan je alles in een koffer stoppen en direct meenemen. Nadeel is dat je niet altijd even goede bevestigings opties hebt. Er zijn ook merken die het in een koffer vorm aanbieden.
Hout
Zelf een pedalboard maken met een stuk hout, dit kan je heel uitgebreid maken afhankelijk van hoe handig je bent.
Formaat
Het formaat is de 2de keuze die je moet maken. Heb je al besloten wat voor pedalboard je gaat maken zoals een koffer of Pedaltrain? Dan ga je vervolgens naar het formaat kijken. Pedaltrain heeft heel veel soorten maten. Belangrijk is dat je altijd meer ruimte kiest dan je momenteel nodig hebt, zodat je ruimte hebt voor uitbreiding.
Check deze pagina voor maat advies van Pedaltrain!
Stroomadapter
Dit is de voeding van je pedalboard en is essentieel. De meeste pedalen hebben 9V nodig, maar daarnaast zijn er ook pedalen die hogere spanning nodig hebben zoals 18v. Kijk goed hoe groot je adapter moet zijn en welke aansluitingen deze voorziet, vervolgens kijk je of dat aansluit bij de pedalen die je hebt/wilt gaan kopen. Mocht je voor een Vodoolab gaan dan heeft Pedaltrain speciale brackets ter bevestiging beschikbaar.
Wij hebben gekozen voor de Walrus Audio Phoenix, een onwijs goede power supply waar je jaren mee vooruit kan. Daarnaast veel aansluitingen, 9v/18v switch en een onwijs goede bouwkwaliteit. Ga je voor kwaliteit? Dan raden wij de Phoenix zeker aan!
Bevestiging
Bij Pedaltrain zorgen ze direct voor hoge kwaliteit velcro waardoor je direct aan de slag kunt. Koop je het zelf? Zorg dan wel dat je erg stevige kiest, want het laatste wat je wilt is dat pedalen weer los gaan zitten. Pedaltrain voorziet je in ieder geval van genoeg velcro.
Bekabeling
Bij de stroomadapter zitten de volt kabels voor je pedalen inbegrepen. Maar om de pedalen te linken, middels een 6.3mm jack kabel zitten hier niet bij. Zorg dat je goede kabels hiervoor gebruikt, zodat je een puur geluid doorstuurt en geen geluid verliest in de chain. Zoek naar patch kabels die kort zijn met de juiste lengte. Je kunt ook zelf je kabels maken, zodat ze de perfecte lengte hebben!
Check bij je lokale muziekwinkel voor korte patch kabels.
De volgorde
De volgorde, van plaatsen en aansluiten is belangrijk! De plaatsing heeft er mee te maken hoe snel je kunt switchen, zorg daarom dat hier ergonomisch over nagedacht is of ervaar het en pas het later aan.
Voor de toon moet je continu proberen wat werkt voor jou, in de link qua aansluiten. De volgorde kan voor een compleet andere toon zorgen, van iets wat je helemaal niks vindt tot een sounds die heel tof is. Een gebruikelijke volgorde is: tuner, noisegate, fuzz / lo-fi, wah, compressor, pitch shifter, overdrive, distortion, modulation, delay, reverb, tremelo, volume boost, looper.
Check deze pagina om de volgorde te bepalen!
Samenvatting
Hieronder per stap samengevat waarop je moet letten en hoe je het proces moet aanpakken.
- Kies hoe je er een maakt (wij adviseren Pedaltrian).
- Kies je maat
- Kies de stroomadapter
- Bekabeling (patch kabels)
- Volgorde
Spelen maar!
Conclusie
Wij zijn erg blij met de keuze van de Pedaltrain, het maakt het simpelweg een stuk simpeler om een compleet pedalboard te maken. Voor de prijs hoef je het niet te laten en er is aan alles gedacht zoals velcro en een draagtas. Daarnaast is de lay-out altijd goed voor je pedalen. Wij gaan de komende tijd ons pedalboard verder uitbreiden en houden je hiervan op de hoogte!
Heb je vragen over het maken van een pedalboard? Laat het ons weten in een reactie!
Bonus – Walrus Audio Julianna
Walrus Audio een van de merken die je MOET ontdekken als je aan het kijken bent naar unieke pedalen. Walrus Audio is een van de merken die hele toffe en onderscheidende pedalen maken, dit was daarom een logische keuze voor ons eerste pedaal voor het pedalboard.
Het is een deluxe chorus/vibrato pedaal met functies als stereo in/out, tap tempo, tap divisons en random wave shapes.
Lag zet een delay time die de LFO moduleert, de Depth bepaald de sterkte van de chorus en vibrator effect en Rate bepaald de snelheid van de LFO. De Julianna is afgeleid van Julia een voormalig Walrus Audio pedaal, waar in Julianna nu meer functies aanwezig zijn!
Pedaltrain Classic JR Softcase
Voordelen
- Betaalbaar
- Kwaliteit case
- Veel keuze
Nadelen
- Geen kunnen vinden
Reacties