Waar moet je allemaal op letten wanneer je een elektrische gitaar wilt gaan opnemen? Wat voor microfoons heb je nodig? Welke opname techniek past het best bij jou situatie? Wij gaan je helpen om dit in kaart te brengen zodat jij je elektrische gitaar zo goed mogelijk op kan gaan nemen. Er zijn verschillende manieren om je elektrische gitaar op te nemen en iedereen heeft een andere klank in gedachten, houdt er dus rekening mee dat er andere voorkeuren voor jou kunnen gelden tijden het opnemen. Elektrische gitaar opnemen is een onderdeel wat niet onderschat mag worden, de kwaliteit is erg belangrijk bij waneer men een elektrische gitaar gaat opnemen.
Wat heb ik allemaal nodig om elektrische gitaar op te nemen?
- Microfoon(s)
- Audio interface
- (XLR) kabel(s)
- Kwalitatief goede gitaar
- Nieuwe snaren
- Goede versterker
Elektrische gitaar opnemen? Een audio interface.
Dit is afhankelijk van hoeveel studio microfoons je wilt gebruiken voor je opname, en of je tijdens de opname ook wilt zingen of misschien nog andere instrumenten wilt opnemen. Kies de audio interface die het best bij jou situatie past en denk hierbij ook aan de toekomst, mocht je in de toekomst bijvoorbeeld ook met je band willen gaan opnemen dan kun je beter een audio interface kopen met meer inputs. Kies bij voorkeur voor een audio interface met een Hi-Z ingang, ook wel INST (instrument) genoemd. Dit zorgt voor een optimalisatie van het geluid bij instrumenten.
Waar moet ik op letten bij het opnemen van mijn elektrische gitaar?
Je kunt je gitaar op verschillende manieren opnemen. Naast de opties die hier beschreven worden zijn er talloze mogelijkheden om een gitaar op te nemen, je zult de manier die voor jou het best werkt moeten zien te vinden. Allereerst zal je de keuze moeten maken of je de elektrische gitaar direct wilt opnemen in de audio interface of dat je het geluid van de versterker wilt gaan opnemen.
- Direct opnemen
Bij een directe opname van de gitaar is het geluid altijd veel ‘cleaner’ en zal je meer mogelijkheden hebben in de mix. Een nadeel hiervan is dat je het complete geluid van je versterker kwijt bent, maar vaak beschikt je DAW over voldoende plug-ins om dit geluid voldoende na te bootsen. Bij het direct in pluggen van de elektrische gitaar wordt aanbevolen om een low-noise kabel te gebruiken.
- Versterker opnemen
Bij een opname van de versterker van de gitaar is het geluid zoals jij dat gewent bent, alleen is de kwaliteit van het geluid erg afhankelijk van de ruimte waarin je opneemt en de soort microfoons die je gebruikt en de plaatsing ervan. Wanneer je de versterker wilt opnemen zal je ook de ‘bijgeluiden’ van de versterker horen in de opname, dit kan nadelig zijn voor je mix. Afhankelijk van de akoestiek van de opnameruimte kan je er voor kiezen om een condensator microfoon een paar meter van de versterker te plaatsen. Daarnaast kun je er voor kiezen om met dynamische microfoons op te nemen, dit kan met een microfoon maar ook met twee microfoons voor een stereo opname. Zorg dat de dynamische microfoon(s) 0- 30 centimeter van de speaker af staan en richt deze afhankelijk van de toon die je wilt naar het midden van de conus of naar de rand van de conus voor een hogere bass weergave. Het is ook mogelijk om een combinatie van deze technieken te gebruiken.
Wat moet ik nog allemaal weten?
- Zorg dat je weet in welk tempo het nummer gespeeld wordt, en oefen dit ook voor de opname
- Je kunt beter wat meer tijd besteden aan de opstelling van de microfoons, dan achteraf veel tijd besteden aan de mix
- Dynamische microfoons zijn te vervangen door condensator microfoons en omgekeerd, probeer zelf uit hoe de klank het best is
Tot slot
Elke opnameruimte en elke versterker is anders, het is daarom goed om te experimenteren met verschillende microfoons(afstanden) en opnameruimten. Zorg dat je voldoende tijd en kennis hebt voor dat je met de opnamen gaat starten en ben niet bang om te experimenteren om tot de beste sound te komen!
Reacties