Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
14 Nov 2022

Review: Arturia MiniLab 3 'een toekomst bestendige opvolger'

producer Review: Arturia MiniLab 3 'een toekomst bestendige opvolger'

Het is de opmars van de nieuwe generatie midi keyboards! Steeds meer producers zijn op zoek naar een compacte alles-in-1 solution wanneer het gaat om de workflow van idee naar uitwerking in je DAW.  Met de nieuwe Arturia MiniLab 3 zijn we weer een stap dichterbij vereenvoudiging en versnelling van je creatieve proces gekomen. Dit keer zelfs met nog meer oog voor compatibiliteit.


Verschil met vorige versies

Is de upgrade van de MiniLab mk2 naar de MiniLab 3 de moeite waard? Absoluut. Allereerst, prijs technisch is het een kleine stap, maar de stap in mogelijkheden is des te groter geworden! Niet alleen heb je meer opties in je MiniLab 3 t.o.v. de mk2 (zoals de faders, ingebouwde arpeggiator etc.). Ook heb je meer mogelijkheden voor op de langere termijn in compatibiliteit, dankzij de USB-C aansluiting. Deze heeft de mk2 niet en zal in de toekomst gegarandeerd voor beperkingen gaan zorgen. Ook zijn de connectors op de MiniLab 3 uitgebreider, waardoor je nog makkelijker gebruik kunt maken van hardware synths en drumcomputers.

Bouwkwaliteit

Met 25 keys is de MiniLab 3 een compact maar ook licht gewicht (1,5kg) midi keyboard. Laat je echter niet hierdoor misleiden door te denken dat je controls dan ook licht en “plastic” aanvoelen. Integendeel, de feel van de controls en keys zijn erg degelijk en de response van de sample/control pads zijn ook wat het hoort te zijn. De keys zijn velocity-sensitive en reageren dus goed op aanslag intensiteit. Rechts bovenaan zie je de sliders die voor zowel ADSR envelope settings als effect parameters te gebruiken zijn. Deze faders zijn ook fijn instelbaar met een beetje weerstand wat het ook allemaal pro doet aanvoelen. 

Mogelijkheden

We hebben het al eens vaker gezegd, maar ook hier geldt; De producer wil lekker snel kunnen schakelen in zijn/haar creatieve proces. De Arturia MiniLab 3 is dan ook een midi keyboard die niet alleen je creaties omzet in midi informatie. Er zijn diverse andere features die dit midi keyboard zo gebruiksvriendelijk maken als hij is. Zo is ie bijv.   voorzien van sample pads voor bijv. het creëren van drum loops. Record buttons zodat je niet in je DAW op zoek hoeft naar je controls om een opname te starten, te stoppen of te rewinden. Dit zijn echter alleen nog de voor de hand liggende opties.

Met de MiniLab 3 kun je namelijk met je pot meter controls nog verder in functionaliteit duiken en alle belangrijke controls in je DAW gewoon erop bedienen. Je hebt dus geen muis meer nodig en hebt alles dus binnen handbereik. Ook heb je mogelijkheden om verschillende presets op te roepen, kun je makkelijk en snel in octaven verschuiven en zitten er goed reagerende modulation en pitch bend strips naast het scherm, waarmee je je synth sounds nog meer tot leven kunt laten brengen.

Daarnaast is de Arturia MiniLab 3 met zijn bovengenoemde functies ook erg makkelijk samen te gebruiken met de meest populaire DAWS van het moment. FL Studio, Logic, Ableton Live, Reason, Cubase, Bitwig en vele anderen. Makkelijk en dus ook volledig via dit midi keyboard te bedienen. Ook kun je zelfs speciale custom mappings maken om via shortcuts bij jouw favoriete settings te komen.

Conclusie

Voor slechts €99,- is het bewonderenswaardig hoeveel functionaliteit er in zo’n kleine behuizing past. Waarin deze MiniLab 3 persoonlijk bijzonder goed scoort zijn toch wel de scripts waardoor je je favoriete DAW volledig met de hand kunt bedienen zonder het stukje hardware te verlaten. 

Met Arturia lijkt de wedloop naar het meest gebruiksvriendelijke en betaalbare midi keyboard op zijn eind te lopen. Want waar zouden audio fabrikanten verder nog in kunnen versoepelen en verbeteren? We zijn benieuwd wie dit stokje zal gaan overnemen. Ondertussen kunnen producers lekker aan de slag met deze midi duizendpoot.

Deel dit artikel

Reacties



Gerelateerde artikelen