Dit artikel is geschreven in samenwerking met Harold van Kinderen. Harold maakt al sinds de jaren 90 met zijn bedrijf I4Music en sinds 2019 met I4studio professionele studio oplossingen en dedicated DAW-computers.
Heb je vragen over dit onderwerp? Kan je Harold hieronder direct benaderen.
Email: [email protected]
Telefoonnummer: 040-7117462
Website: www.i4studio.nl
Ben je als opzoek naar een oplossing onder de €1.000,-? Kijk dan hier voor toegankelijke oplossingen bij CoolBlue. We adviseren om dan een laptop of dekstop te kopen.
Wil je een Apple Computer kopen? Kijk dan bij Coolblue omdat je daar een jaar extra garantie hebt in vergelijking bij het direct aanschaffen bij Apple.
Wil je een custom oplossing en een krachtige computer om muziek te maken? Neem dan contact op met Harold van Kinderen.
In 2020 gaan de ontwikkelingen weer hard op het gebied van DAW-laptops & desktopcomputers voor producers. Met welke ontwikkelingen moet je rekening houden en wat zijn de aandachtspunten bij de aanschaf van een dedicated studio oplossing? Hieronder een overzicht.
- FL Studio is officieel beschikbaar voor Mac
- I4studio gaat verder met speciale producer laptops DAW’s
- CPU blijft bekende bottleneck, zeker in combinatie met het werkgeheugen
- Apple computers blijven ontzettend populair onder producers
Overweeg je de aankoop van een dedicated studio laptop of desktop, dan zijn er een aantal onderdelen die je in je overweging moet nemen.
Ben je veel onderweg, wil je de computer gebruiken voor liveoptredens dan adviseren we zeker een laptop. Heb je vaste studio dan adviseren we speciale desktopcomputer.
Het voordeel van een desktop is dat ze over het algemeen beter presteren, stiller zijn en natuurlijk meer uitbreidingsmogelijkheden hebben. Er zijn in beide gevallen een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en in overweging moet nemen. CPU-keuze, intern geheugen, hard drive(s) en videokaart en de volgende stap gaat natuurlijke de keuze van je juiste interface worden.
Ben je opzoek naar een DAW-computer? Kijk dan naar de mogelijkheden om er een te laten samenstellen en ga voor goede specificaties die hieronder verder zijn toegelicht.
Waarom is een producer computer of laptop erg belangrijk?
Het kopen van een laptop of producer computer hoeft niet moeilijk te zijn, maar de juiste keuze is wel essentieel! Vroeger gebeurde alles met hardware zoals synths en effecten maar nu gebeurt alles ‘in de box’ dus in een enkele computer. Om een uitgebreid project goed te laten draaien moet je wel genoeg kracht ter beschikking hebben.
Het is vervelend als je om het jaar van laptop moet switchen als producer, je moet namelijk alles overzetten en opnieuw juist installeren. Het is dan ook fijn als je een computer koopt waar je minimaal 3 jaar met plezier muziek op kunt produceren! We adviseren altijd een computer ruim te kopen, maar ook weer niet te ruim voor de laatste stappen winst betaal je vaak het meest.
Koop daarom liever iets dergelijks in plaats van iets goedkoops, want dat kost je op termijn alleen maar meer geld!
Essentiële specificaties voor producer laptops
Hieronder een aantal onderdelen waar je goed op moet letten als je een producer laptop koopt.
CPU
CPU is een van de belangrijkste overwegingen tijdens het oriëntatieproces, een te zwakke CPU zal je altijd achtervolgen. Werk je veel met virtuele instrumenten of synthesizers dan heb je behoefte aan een krachtige CPU.
De computer moet tenslotte steeds uitrekenen hoe alles zou moeten klinken. Je kan de snelste harddisks hebben een berg geheugen en een snelle videokaart, als de CPU te zwak is zal het nooit lekker werken. CPU Staat voor ‘central processing unit’ Een processor is het brein van je computer en krijgt instructies van de software om taken uit te voeren.
Hoe meer taken erbij komen hoe complexer het is voor een CPU. Plugins als Xfer Serum kunnen al tot 90% van je CPU in beslag nemen!
Je hebt minimaal een 2.5 GHz processor nodig maar liever nog beter, je kunt je processor die in je laptop zit opzoeken op internet om meer over de kracht te weten te komen. Een Intel i7 is prima, maar een Intel i9 is nog beter en gaat langer mee.
Opslagruimte (SSD)
Samplepacks, audiofiles uit de hand gelopen projecten en veel verschillende plugins moeten snel kunnen laden en je moet genoeg ruimte hebben. Kies daarom niet voor de trage variant HDD maar voor een SSD met minimaal 500 GB-opslagruimte. Mocht er maar plaats zijn voor 1 harddisk kan je beter een maatje groter nemen. We adviseren altijd een laptop met de mogelijkheid voor 2 harde schijven, een SSD of nog liever een snellere M2 opslag, hierop installeer je Windows en de DAW-software. De tweede harddisk, minimaal 72 RPM maar bij voorkeur een SSD gebruik je voor de opslag van data, samples en projecten.
Beeldscherm Afmeting
Ga je een externe monitor aansluiten? Dan is dit minder belangrijk, anders moet je goed kijken of 15-inch wel groot genoeg is voor je.
Ram geheugen
Ram bepaald de snelheid waarmee de computer taken kan uitvoeren tegelijk, ga voor minimaal 8gb ram-geheugen maar het liefst 16gb ram.
Videokaart
Kies altijd voor een laptop met eigen videokaart, doe je dit niet neemt de computer werkgeheugen af voor de afhandeling van de beeldopbouw, dit is een erg ingrijpende zaak die de performance negatief beïnvloed. Onderschat dit niet! Valt een laptop met eigen videokaart buiten budget zorg dan voor minimaal 16GB intern werkgeheugen.
Behuizing
Kies waar mogelijk om een stille isolerende behuizing en stille ventilatoren. Het geeft meer rust in de studio, maar ook minder achtergrondruis bij microfoon opnames.
Voeding |PSU
Neem een voeding die krachtig genoeg is, en waar mogelijk met stille ventilatoren
Samenspel
Een computer en laptop zijn opgebouwd uit een aantal basiscomponenten, deze componenten samen maken de computer. De computer is zo goed als het zwakste onderdeel, het is een samenspel van bouwstenen, zorg dat deze goed op elkaar zijn afgestemd en je hebt jaren plezier van je computer. Twijfel je over de juiste keuze, laat je dan voorlichten in een speciaalzaak.
Reacties