Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
29 Apr 2019

Een synthesizer kopen? Lees eerst dit artikel!

producer/hardware Een synthesizer kopen? Lees eerst dit artikel!

Ben je van plan om een synthesizer te kopen? Gaaf! Als je al erg ervaren bent me hardware synths, is dit artikel niet heel relevant voor je. Ben je aan het kijken naar je eerste hardware synthesizer en ben je benieuwd wat een goede optie is om te kopen? Lees dan zeker verder!

Om eerst even een fout uit de wereld te helpen die vaak gemaakt wordt: een synthesizer is een keyboard. Een synthesizer kan een keyboard hebben als onderdeel waar je dus ook toetsen kunt spelen, maar een synthesizer is écht bedoeld om geluiden te creëren en aan te passen tot in detail. Wil je enkel keyboard leren spelen? Koop dat een gewoon basis keyboard zoals beschreven in dit artikel.

Bekijk alle synths

Het leren van keyboard spelen VS synthesis leren is iets anders! Een synthesizer kopen is een persoonlijke keuze en erg afhankelijk van wat je er precies mee wilt gaan doen. Hieronder een aantal situaties beschreven, waarbij weer een andere synthesizer kan passen.

Een synthesizer voor op het podium

Een synth voor op het podium heeft bijna altijd toetsen, omdat je de synth direct bespeeld. De lay-out hiervan is vaak anders dan studio synthesizers. Ook qua aansluitingen kunnen stage synths verschillen van échte studio synths. Een erg populaire stage synth is bijvoorbeeld de Nord Lead.

Een modulaire synthesizer die je kunt uitbreiden

Modulaire synths is écht een aparte, unieke en gave wereld! Los van dat muziek maken een hobby is, zijn modulaire synths een hobby op zichzelf. Modulair is een algemene term die steeds populairder wordt. Zo heb je modulaire telefoons en huizen, het zijn bouwpakketten die je simpel kunt aanpassen en uitbreiden. Een van de meest populaire systemen is Eurorack, dat is een synthesizer formaat waar je simpel verschillende modules aan elkaar kunt koppelen.

Zoals aangegeven zijn modulaire synths écht een aparte en unieke manier van synthesis, te veel om in dit artikel uit te leggen.

Een simpele synthesizer om een wat uit te proberen

Een simpele digitale of analoge synthesizer om te experimenteren waren er vroeger lastig te betalen. Door de nieuwe technieken komen er steeds meer betaalbare synths op de markt waarmee je voor een goed bedrag eens kunt experimenteren!

Lees bijvoorbeeld onze review over de IK Multimedia UNO Synth – een van de meest betaalbare analoge synths!

Je software kennis ook vertalen naar hardware

Je hebt wellicht al veel met software synths gewerkt? Nu wil je eens met het échte werk beginnen en een toffe synth op je bureau plaatsen! Dit zodat je niet altijd naar je scherm hoeft te kijken maar ook zelf aan de fysieke knoppen kunt draaien. 

Afhankelijk van de aansluitingen kun je midi in en uit sturen en vervolgens audio opnemen. Zo krijg je het geluid wat uit je hardware synth komt ook in je DAW voor je producties.

Heb je het doel inmiddels duidelijk? Ga dan kijken naar de volgende onderdelen.

De prijs van een synthesizer

Een synthsezier hoeft tegenwoordig niet heel duur meer te zijn, maar dat is helemaal van jou afhnakelijk! Je hebt moddellen van duizenden euro’s maar je hebt ook al modellen vanaf €200,- en een uitgebreid model rond de €700,-. Ga je net beginnen? Kijk dat goed wat er beschikbaar is en dit hoeft écht niet heel duur te zijn.

Enkel de module of met toetsen

Een synthesizer module ook wel genoemd (rack, tabletop of desktopversie) zijn simpel gezegd enkel de knoppen waar je aan kunt draaien, zonder toetsen. Je moet bij een module dan ook digitale MIDI-noten gebruiken of een ander keyboard aansluiten. Afhankelijk van jouw situatie kan je je keuze hierop baseren. In de meeste studio situaties kies je een model waar gewoon toetsen op zitten.

Vaak is een module handig wanneer het onderdeel van je modulaire setup is, dan heb je geen toetsen nodig voor iedere aparte module maar gebruik je een centraal keyboard of sequencer om MIDI input te regelen.

Koppelingen met eventuele andere gear die je hebt

Het samenspel in je studio met je andere gear is belangrijk. Hierover kunnen we niet direct advies geven, maar check zelf goed welke gear je wilt koppelen met je synth.

Bekijk alle synths

Digitaal of analoog

Er is altijd een discussie gaande of analoog of digitaal beter klinkt… Persoonlijk vinden wij dit een vrij zinloze discussie, in die tijd had je ook muziek kunnen maken! Bij analoog zit de elektronica in de synth die het mogelijk maakt om geluiden te creëren bij een digitale synth is dit nagemaakt, waar door het geluid minder vol en warm zou klinken – alhoewel dit verschil heel erg minimaal en moeilijk te horen zou zijn.

Welke synth voor welke genre?

Het is niet de synth maar de muzikant die het genre bepaald, het is dus niet genre afhankelijk maar afhankelijk wat jij met de synth doet! Wel zijn er speciale bassline synths die gemaakt zijn speciaal voor lage tonen te genereren. 

Wij zouden pagina’s hierover kunnen schrijven en boeken (die zijn ook te koop). Maar heb je een specifieke vraag? Laat het ons weten in een reactie!

Deel dit artikel

Geplaatst in Hardware

Reacties



Gerelateerde artikelen