De in 2019 gelanceerde Roland Fantom is een uitgebreid stukje hardware met veel functies voor synthesizer en toetsen liefhebbers bestaand uit hoge kwaliteit en oneindige mogelijkheden.
Zo veel mogelijkheden, dat dit artikel daar te kort voor is – maar we gaan je zoveel mogelijk proberen uit te leggen. Naast de Fantom 8 lanceerde Roland de Fantom 6 en 7, die een ander aantal toetsen hebben. Daarnaast heeft enkel de Fantom 8 de kwaliteit hammer-action toetsen.
Wij hebben zelf een Roland Fantom 8 aangeschaft als synthesizer liefhebbers om te gebruiken in verschillende jamsessie, met support van Roland Benelux schreven we de onderstaande review. Mocht je nog vragen hebben, laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.
De Roland Fantom serie
De Roland Fantom is een complex maar knap ontwikkelde synthesizer met tal van functies, hieronder een aantal van de functies en features opgesomd.
- Veel connectiviteit mogelijkheden zoals MIDI en CV in/out
- Hoge kwaliteit knoppen met LED meters / Hi-Res Data (1024 stappen)
- Sequencer
- Rolands nieuwe after-touch keyboard
- Zencore synth engine met gemodelleerde synths en killer Vocoder
- Scenes met 16-layers/64 oscillatoren
- Hammer-action toetsen
- 7-inch touch display
- V-Piano
Eigenlijk is de Fantom een DAW (Digital Audio WorkStation) op zichzelf. Je kunt van start tot eind een volledige song in elkaar zetten inclusief alle pattern’s en de indeling daarvan. Middels de recordmode kun je deze een voor een opnemen onder begeleiding van een metronoom. Samen met de sequencer is het ook nog eens heel eenvoudig om een drum patroon neer te zetten en aan te passen middels het touchscreen.
In stand-alone is de Fantom dus een erg krachtige synth, die heel erg veelzijdig is en op zichzelf een complete compositie neer kan zetten en in detail kan aanpassen.
Toch samen met een DAW zoals Logic of Ableton werken? Dan heeft de Fantom pre-assigned functies met een deep-integration waarmee je bijvoorbeeld Logic kunt aansturen, zodat je middels smart controls effecten aanpassingen kunt maken in Logic zelf. Zo heeft de Fantom op een slimme manier controle over je DAW.
Roland Fantom Scenes
Omdat de Fantom geen “Modes” meer heeft heb je altijd toegang tot alles. De settings worden opgeslagen als Scenes. Deze onthouden elke instelling, keuze van klanken, sequencer-data en configuratie van alle controllers. Je kan zo bijvoorbeeld 16 klanken combineren door te layeren of in zones over het klavier te verdelen. Terwijl je zo’n scene bespeelt kan je zonder enige drop-out of afkappen van de klank overgaan naar eender welke andere scene uit het geheugen, omdat er altijd een tweede Fandom-Engine klaarstaat om de volgende combi te starten. In de laatste software update is ook een functie toegevoegd waarbij je deze scene individueel kan exporteren/importeren en dus delen met anderen.
Bouwkwaliteit
Robuust is het juiste woord als we het hebben over de bouwkwaliteit, de materialen zijn het beste van het beste, wat je mag verwachten voor deze prijs. De complete achterkant is volgeladen met alle aansluitingen die je maar kunt bedenken. Hieronder een overzicht daarvan.
- Headphones Jack: Stereo 1/4-inch phone type
- Main out Jacks (L/MONO, R) (1/4-inch phone type)
- Main out Jacks (L, R) (XLR type)
- Sub Out1 Jacks (L, R) (1/4-inch phone type)
- Sub Out2 Jacks (L, R) (1/4-inch phone type)
- Analog Output Jacks(1,2)(1/4-inch phone type)
- Mic/Line Input Jacks: (1,2) (1/4 inch phone type/XLR type)
- 2 x CV OUT, 2x GATE OUT
- Foot pedal Jacks (HOLD, CTRL1,CTRL2,CTRL3)
- MIDI connectors (IN, OUT1, OUT2/THRU)
- USB MEMORY Port
- USB COMPUTER Port (AUDIO/MIDI)
- 3 x External Device Port (Power + Midi-in)
De 88 toetsen van hoge kwaliteit, de toetsen zelf zijn van een hout/kunstof compositie gemaakt en zijn aanraakgevoelig met after-touch.
Omdat het een erg uitgebreid instrument is, heeft Roland de synth duidelijk opgedeeld in enkele secties wat terug te zien is in het ontwerp. Zo bijvoorbeeld de drumpads, synthesizer onderdeel en de sequencer zijn duidelijk en effectief opgedeeld.
Het geluid
Roland heeft de beste technologie beschikbaar gesteld voor de Fantom 8 waaronder ZEN-Core en de V-Piano Technology - en dat hoor je! Roland heeft jaren in de ontwikkeling hiervan gestoken en het resultaat mag er zijn. Zo kan je bijvoorbeeld met de V-Piano in de Fantom alle aanpassingen maken die je kunt bedenken in een piano, dit klinkt onwijs realistisch. Binnen V-Piano zijn er meer dan 3500 presets, 90 drumkits en geheugen voor 128 scenes in 4 banken. In dit instrument zijn de beste AD/DA converters gebruikt die op de markt te vinden zijn en ging men zelfs zover dat ze voor deze converters een aparte tweede voeding inbouwde om zo ten allen tijde de beste audiokwaliteit en transparantie te garanderen.
De ZEN-Core Sound Engine is ook onwijs krachtig en beschikt over veel mooie geluiden en mogelijkheden zoals 128 LFO's en flitermodels, wil je daar meer over weten? Check dan zeker deze pagina van Roland. De virtuele software plugin genaamd Zenology is sinds kort ook beschikbaar via deze link.
Dit alles gecombineerd met een analoge filter die vrij toe te wijzen is, geeft een erg warm en vol geluid.
De sequencer
De sequencer is een mooie aanvulling, met de buttons van de sequencer kan je simpel een patroon maken zoals een kick in combinatie met hi-hats. De ingebouwde fysieke sequencer bestaat uit 16 stappen en werkt erg handig. Iedere sound die je programmeert in de sequencer kan je vervolgens snel aanpassen naar wens, je kunt alles terug zien in op het scherm en aanpassingen maken. De sequencer is gebaseerd op de Roland TR-REC die voortvloeit uit de TR-808, TR-909 en de TR-8S. Een softwareversie van deze sequencer genaamd Zenbeats kan je ook hier downloaden.
Conclusie
Er zit werkelijk alles in de nieuwe Fantom, je hebt zo veel mogelijkheden, functies en aansluitingen – het is erg compleet! Met het ingebouwde 7-inch touchscreen switch je snel en eenvoudig door de uitgebreide mogelijkheden die ingebouwd zijn in de Roland Fantom. Het is een creatieve alleskunner die heel soepel werkt qua workflow met een hoogwaardig geluid. De Fantom is gemaakt voor de toekomst, op stage of in de studio - de Fantom is erg flexibel in te zetten. Dit met ontelbaar effecten en opties om geluiden zelf te customizen, zal je niet snel uitgespeeld zijn.
De 6 en de 7 hebben geen gewogen toetsen, waardoor de Fantom 8 meerwaarde heeft en in algeheel ook zwaarder is. Al met al een erg sterk product waar Roland en de gebruikers de komende jaren op kunnen bouwen! Belangrijk om te weten is dat Roland de Fantom benaderd als een evolutief muziekplatform dat in ontwikkeling is en regelmatig nieuwe functies krijgt, je kunt als gebruiker blijven upgrade, klanken en andere content toevoegen.
Roland Fantom-8 synthesizer 88 toetsen
Voordelen
- Oneindige mogelijkheden
- Uitstekende bouwkwaliteit
- CV in/out
- Fijne workflow
- Touch-screen werkt goed
Nadelen
- Gewicht
Reacties