Roland, in onze ogen de grondleggers van veel muziek die we nu luisteren zoals dance en hip-hop. Zonder de release van verschillende Roland producten, had het muzikale landschap er tot de dag van vandaag heel anders uitgezien.
Hoe heeft Roland dit gedaan? Door onder andere de release van de Roland TR-606 die uitkwam in 1981. Dit trok gelijk de aandacht onder pioneers in de muziekindustrie, hij was betaalbaar, gemakkelijk te gebruiken en bracht een compleet nieuw geluid. Het werd gelijk een iconische drummachine in verschillende genres.
De TR-606 is alleen nog op de tweedehands markt te verkrijgen met een prijskaartje zo rond de 500/600 euro. De TR-06 is hiervan een modernere versie, met dezelfde uitstraling maar nieuwe functionaliteiten en een lager prijskaartje.
Belangrijk is dat de TR-06 gebaseerd is op de ACB-technologie, waardoor het een digitale emulatie is van de TR-606. Wil je daar meer over weten? Check dan deze pagina van Roland.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder!
Voordat we beginnen, dank aan ToneControl voor het uitlenen van de TR-06. Deze was door corona lastig te verkrijgen, maar ToneControl helpt graag mee!
Het verschil van de TR-606 en de nieuwe TR-06
Roland noemt de TR-06 echt een replica van de TR-606, maar wel met heel veel upgrades en nieuwe functionaliteiten die techniek mogelijk maakt door de laatste jaren heen. Zo heeft de TR-06 de mogelijkheid om geluiden helemaal naar wens aan te passen middels effecten, wat voorheen niet mogelijk was. Daarnaast heb je meer programmering opties waaronder velocity per step, step loop, sub-step en meer.
Daarnaast heb je 5 trigger outputs en een trigger input waardoor je externe modulaire gear kunt aansluiten en effecten kunt timen.
De drive knop is bijvoorbeeld een van de échte toffe effecten in onze ogen, binnen over drive kan je deze weer aanpassen middels verschillende effecten.
Uitgebreide sequencer
De sequencer werkt grotendeels hetzelfde als we kijken naar de TR-606 en heeft dezelfde uitstraling. Dit was ook een van de grote voordelen van de TR-606, daarom heeft Roland dit in takt gehouden met de TR-06. Je kunt middels de TRACK INSTRUMENT knop switchen tussen geluiden en daarna heel simpel geluiden toevoegen of weghalen.
Daarbij heb je in de sequencer ook heel veel mogelijkheden om te tweaken zoals velocity, wat heel simpel werkt. Je moet daarvoor wel even de onderliggende menu’s kennen, maar dat is een kwestie van tijd en oefenen.
Probability is ook een hele toffe functie, waarbij de geluiden niet altijd inkomen waardoor je automatisch variaties creëert. Dit is ook in een master functie aan te sturen, waardoor je de hele sequencer in een keer onderhanden neemt.
Modulair in te zetten
Door de 5 trigger output en 1 trigger input heb je de mogelijkheid om een flinke modulaire setup aan te sluiten op de TR-06. Zo kan je zorgen dat alles qua timing in orde is en dat je een complete computer-loze set kunt neerzetten.
Al in al is het écht een flinke upgrade als we kijken naar de TR-606. Je hebt nu zo veel mogelijkheden om je creativiteit te laten gaan en te experimenteren. Daarnaast alle uitgebreide trigger opties bieden een uitstekende mogelijkheid om de TR-06 te combineren met andere gear en te linken.
Draagbaarheid
De TR-06 is te gebruiken met batterijen, waardoor je écht compleet standalone kunt werken zelfs zonder stroombron. Daarnaast ook de mogelijkheid om middels USB aan te sluiten en is daarbij USB-powered.
Aansluitingen en bouwkwaliteit
MIDI-aansluitingen, mix in, output, phones, volume, en USB aansluitingen zijn aanwezig. Hierdoor heb je voldoende om de Roland te integreren in je huidige work-flow.
Grappig is dat de TR-06 ook ik een hoek kan draaien, waardoor de besturing simpeler is. Daarnaast is de algemene bouwkwaliteit dik in orde, vooral kijkend naar de prijs. Qua gewicht is het ook prima te doen wat zorgt dat de draagbaarheid nog beter wordt natuurlijk!
Multi-track output
Wij vinden de multi-track output heel erg tof, dit om aparte stems naar je DAW te sturen en niet heel complete waveform. Zo heb je later altijd de mogelijkheid om per track aanpassingen te maken, inplaats van een complete waveform.
Sound
Dankzij de ACB technology komt de sound erg dicht in de buurt als je het ons vraagt bij de TR-606, maar dat willen we liever aan jouw oren overlaten! Check hieronder een sample van de TR-06.
Conclusie
Het geluid is erg goed, de mogelijkheden om zelf geluiden te tweaken zijn uitgebreid waardoor je veel creatieve uitgangspunten kunt bereiken. Daarnaast is een replica, met veel waardige aanvullingen tegen deze prijs, sowieso niet te negeren.
Het kan in het begin wat lastig zijn, omdat je toch in menu’s moet gaan om bepaalde aanpassingen te kunnen maken. Maar als je het rustig en overzichtelijk aanpakt en even de tijd neemt, valt dit best mee.
Behringer heeft ook een TR-606 ‘clone’ uitgebracht, maar deze heeft het doel om de TR-606 écht na te maken, waarbij de TR-06 gemaakt is om dit na te maken maar daarnaast ook weer heel veel nieuws toe te voegen. Daarnaast hebben wij het geluid vergeleken en daarbij spring Roland toch beter uit de test. Een warmer, punchier en directer geluid nemen wij waar bij de Roland in vergelijking met de Behringer.
Heel tof dat Roland de techniek van 2020 in deze drumcomputer heeft verwerkt, die tijdens de release van de TR-606 in 1981 nog niet beschikbaar was.
Al met al een erg mooie release van Roland!
Roland TR-06 Drumatix drumcomputer
Voordelen
- Toffe nieuwe functies
- Statief en speaker
- Warm geluid
Nadelen
- Menu moet je even leren
Reacties