Door onze website te gebruiken ga je akkoord met ons cookie en privacy statement
22 Jun 2021

Review: Roland TR-6s Rhythm Performer

reviews Review: Roland TR-6s Rhythm Performer

Wanneer je iemand vraagt naar drumcomputers zal Roland vrijwel zeker als (een van de) eerste genoemd worden. De klassieke modellen als de TR-808 en TR-909 zijn een drijven kracht geweest in de ontwikkeling van muziekstromen als Hiphop, House & Techno. In 1981 bracht Roland de TR-606 op de markt, een compacte analoge drumcomputer die werd verkocht als "broertje" van de befaamde Roland TB-303. Om het 40-jarig bestaan van de Roland TR-606 te vieren bracht Roland drie nieuwe, op de TR-606 geïnspireerde, modellen op de markt: De Boutique TR-06, de TR-6S Rythm Performer en de TR-606 Software Rythm Composer voor Roland Cloud.

Vandaag kijken we naar de Roland TR-6S rhythm performer waarvan we ook al de onderstaande video maakte. Benieuwd wat de TR-6S voor jouw producties kan doen? Lees dan verder!

De Roland TR-6s Rhythm Performer

Hoewel er dus in de naam verwezen wordt naar de klassieke zilvergrijze TR-606, heeft de TR-6s in tegenstelling tot de nieuwe TR-06 en TR-606 Software Rythm Composer verder niet zo veel weg van zijn 40 jaar oudere voorganger. Kijk je naar het ontwerp dan zie je direct dat deze compacte Rhythm Performer veel meer weg heeft van de moderne, grotere TR-8S.
En ook intern heeft de TR-6S, op de uiteraard beschikbare TR-606 kit na, veel meer weg van een mini TR-8S. Zo beschikt de TR-6S eveneens over zowel de Analog Circuit Behaviour models, de Samples als de onlangs in de TR-8S geïntroduceerde FM synthese engine, en komen ook veel van de sequencing en effect mogelijkheden overeen. Het voornaamste verschil tussen beide drumcomputers zit hem duidelijk in het formaat.

Compact maar toch compleet

Zoals gezegd is de TR-6S een stuk kleiner dan de TR-8s. Omdat ik nog een TR-8S had staan, heb ik de twee drum computers naast elkaar gehouden en dan valt op dat de TR-6s zelfs bijna 4 keer in zijn grotere broer past. Om dit mogelijk te maken heeft Roland natuurlijk wel wat functies en knoppen moeten weglaten.
Om te beginnen is het aantal sporen teruggebracht van 12 naar 6. Dit is uiteraard jammer, maar niet onoverkomelijk omdat je met 6 sporen toch een prima ritmische basis kunt neerzetten. Daarnaast beschikt de TR-6S over gedeelde Tune, Decay & CTRL knoppen in plaats van een set knoppen per instrument, zijn er enkele functies onder shift-toetsen geplaatst, en zijn veel knoppen dichter bij elkaar geplaatst of verkleind. Over het algemeen is dit helemaal niet zo storend als je zou verwachten, al is het wel even wennen aan de kleine stepbuttons zonder numerieke labeling.

Bouwkwaliteit & Connectiviteit

De behuizing van de TR-6S is net als de TR-8S gemaakt van zwart plastic en we zijn blij om te zien dat het felgroene randje dat om de eerdere AIRA producten als de TR-8 wederom is weggelaten. Hoewel er dus gekozen is voor plastic, is alles wel netjes afgewerkt en gezien er na zo'n 40 jaar nog redelijk wat TR-303, TR-606 en SH-101's in omloop zijn verwachten we deze moderne instrumenten ook wel enkele jaren van gebruik/misbruik moeten kunnen doorstaan. Op het gebied van connectiviteit zie je een verdere versimpeling in het ontwerp ten opzichte van de TR-8S. De TR-6S beschikt over twee 1/4" jack outputs, een 1/8" Jack headphone outputs aan de voorkant, MIDI in en out, een SD card slot en een USB poort die ook als voeding dient. De TR-6S beschikt net als zijn grotere broer tover een hoogwaardige Audio Interface en bied eveneens de mogelijkheid om individuele tracks uit te sturen over USB. Een hele mooie bonus is de toevoeging van een batterijcompartiment, waardoor je met vier AA batterijen zo'n 5 uur je creativiteit kwijt kunt op plekken waar geen stroom aanwezig is.

Geluiden, pre-sets en kits

De grootste reden om een moderne Roland drumcomputer aan te schaffen zal voor veel mensen de toegang tot de klassieke geluiden zijn. Uiteraard beschikt de TR-6S ook over Analog Circuit Behaviour emulaties van de klassieke drumcomputers als de TR-808, TR-909, TR-707, TR-606 en meer. Extra prettig is dat deze modellen standaard al (gratis) zijn meegeleverd en je ze niet meer los hoeft aan te schaffen. Omdat de prijzen van de twee populairste klassiekers inmiddels vergelijkbaar zijn met die van een leuke tweedehands auto, maken veel producers gebruik van samples bij de producties van hun beats. DE ACB emulaties bieden echter veel betere bewerkingsmogelijkheden dan samples en zijn inmiddels zo realistisch dat ze voor veel gebruikers moeilijk te onderscheiden zijn van het origineel.

Sample Engine

Naast de ACB modellen bevat de TR-6S een grote collectie aan gesamplede geluiden. Deze bestaat uiteraard uit een grote hoeveelheid one-shot drumgeluiden zoals kicks, snares, claps, hats & percussie, maar ook meer melodische geluiden zoals Voice samples, Synth & Bass samples, piano's, strings en zelfs gesamplede akkoorden. In totaal vindt je er zo'n 300 samples terug waarvan je zowel de start als end punten kunt bewerken. Mochten deze samples niet voldoende of niet naar je smaak zijn, dan kun je via het SD card slot je eigen samples inladen. Er wordt overigens niet standaard een SD card meegeleverd dus deze zal je dan nog wel ergens los moeten aanschaffen.  

FM engine

In tegenstelling tot de TR-8S, waar dit via een firmware update werd toegevoegd, beschikt de TR-6S direct al over een FM synthese engine. FM synthese is een vorm van synthese waar veel minder mensen bekend mee zijn dan subtractieve synthese en die de reputatie heeft erg lastig te zijn. Het is daarom niet gek dat Roland, zeker in zo'n klein apparaat, er voor gekozen heeft de opties beperkt te houden. Dit betekent dat je geluiden kunt tunen, de decay kunt instellen en je een morph functie hebt om geluiden te bewerken. De geluiden zelf zijn over het algemeen erg bruikbaar en klinken goed dus het gebrek aan bewerkingsmogelijkheden is voor een drumcomputer geen ramp.  

Combineren naar smaak

Het hebben van al deze mogelijkheden is natuurlijk al erg prettig, maar het feit dat je al deze geluiden en met elkaar kunt combineren binnen kits maakt het natuurlijk helemaal een feest. Niets houd je tegen om een kit samen te stellen bestaande uit zowel klassieke ACB geluiden, FM synthese als gesamplede geluiden. Deze kun je allemaal nog verder bewerken door ze te pannen, tunen en te voorzien van LFO's, EQ en Reverb en Dealy send settings. De kit kun je vervolgens naar smaak voorzien van Reverb, Delay en naar keuze in te stellen Master FX, waarna je deze waardes lives kunt aanpassen via de Tune, Decay en CRTL knoppen. 

Programmeren en performen

De sequencer en variatie mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid. Uiteraard kun je partterns inspelen op de befaamde X0X wijze, maar de TR-6S bied een hoop creatieve extra's zoals sub-steps, flams, variable pattern lenght per instrument (voor polyritmes) en motion sequencing voor automation per stap.
Daarnaast kun je nog allerlei variaties en fills maken via de step loop, de fill in en de variation knoppen. Meer dan genoeg mogelijkheden om zeer interessante ritmes te creëren die je bovendien live kunt variëren.

Hoewel het aan de kleine knoppen en de indeling van sommige functies soms wel wennen is, heb je over het algemeen prima toegang tot de meest gebruikte functies. Wanneer je echter wat verder duikt in de mogelijkheden, zoals bij het creëren van fills & variaties of het bewerken van geluiden. kan het werken met shiftfuncties en menu's soms wel wat verwarring en irritatie met zich meebrengen. Dit is echter wel een vrij logisch gevolg van het feit dat er erg veel mogelijkheden, zowel op sound as sequence niveau zijn in een zeer compacte behuizing. 

Conclusie

Eigenlijk is het wel bijzonder hoeveel functionaliteit en creatieve mogelijkheden Roland toch nog in de TR-6s heeft weten te proppen gezien het zeer compacte formaat. De prijs lijkt in eerste instantie wat hoog voor het formaat als je hem vergelijkt met de tegenhangers van Behringer, Arturia en Elektron, maar de TR-6s zet hier wel een zeer krachtige sequencer, drie soorten drum engines, batterijvoeding en audio over USB tegenover. Zoek je een serieuze drumcomputer waar je live bijna blindelings ritmes in kunt kloppen en parameters kunt tweaken, dan is dit zeker niet de meest voor de hand liggende keuze. Heb je echter een niet al te groot budget en/of zoek je een compacte, draagbare en batterij gevoede en zeer uitgebreide drumcomputer, dan bied de TR-6S meer dan genoeg waar voor zijn geld en formaat.

Roland TR-6S Rhythm Performer drumcomputer

9
9
Roland TR-6S Rhythm Performer drumcomputer
Roland TR-6S Rhythm Performer drumcomputer
Roland TR-6S Rhythm Performer drumcomputer
Roland TR-6S Rhythm Performer drumcomputer
Vanaf €349,00 Prijs bij review €360,00

Voordelen

  • Analog Circuit Behaviour
  • Veel functies en compact

Nadelen

  • Geen kunnen vinden!
Vergelijk 3 winkels op locatie

Deel dit artikel

Geplaatst in Reviews

Reacties



Gerelateerde artikelen